Vanavond persconferentie: dit is wat we verwachten

persconferentie

De knoop is doorgehakt: scholen gaan eerder dicht

Vanavond staan Mark Rutte en Hugo de Jonge opnieuw het land te woord in een persconferentie. Dit is wat we van de presentatie verwachten.

Cijfers en maatregelen

De afgelopen tijd zijn er weer allerlei maatregelen van kracht geworden. Vooralsnog lijken die licht effect te hebben: de stijging van de positieve testgevallen is een halt toegeroepen. Ook het aantal ziekenhuisopnamen en het aantal IC-opnamen hebben een voorzichtige daling ingezet. Maar toch is het kabinet nog niet tevreden over de cijfers en daarom lijkt het erop dat we nog geen grote versoepelingen gaan zien.

Regels rond feestdagen

Het ziet er daarom naar uit dat we met de feestdagen nog steeds volop te maken hebben met coronamaatregelen. De avondlockdown, waarbij horeca en niet-essentiële winkels na 17.00 uur de deuren sluiten, wordt met drie weken verlengd. Ook sporten na die tijd is geen mogelijkheid meer. Het advies om thuis maximaal vier gasten te ontvangen, blijft ook gelden. Een heikel punt was een eventuele vroegere sluiting van de basisscholen. Door contacten tussen kinderen voor de feestdagen te beperken, moet gezorgd worden dat zij het coronavirus niet per ongeluk doorgeven aan familieleden met de feestdagen. Vandaag is eindelijk duidelijk geworden dat het kabinet meegaat in deze redenering. Daarom gaan de scholen een week eerder dicht, schrijft het AD op basis van ingewijden uit Haagse kringen.

Ander nieuws

Naast de maatregelen, komt Hugo de Jonge waarschijnlijk ook met nieuws over de boostercampagne. Op dit moment bungelt Nederland namelijk onderaan Europese ranglijsten qua aantal gezette boosterprikken. Daarom moet die boostercampagne versneld worden.

Lees ook: Regeerakkoord is rond: later deze week presentatie

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress