Peter R. de Vries wilde ondanks dreigementen niet worden beveiligd

De Vries beveiligd

Volgens collega en vriend Kees van der Spek voelde de misdaadjournalist zich hier niet gemakkelijk bij

Peter R. de Vries, die dinsdagavond werd neergeschoten in het stadscentrum van Amsterdam, wilde niet door de politie worden beveiligd, ondanks dat hij vanuit meerdere hoeken werd bedreigd. Dat vertelt collega en vriend Kees van der Spek, die jarenlang met De Vries werkte, dinsdagavond in Humberto

Dreigingen

Hoewel Peter R. de Vries bij het grote publiek erg geliefd was, had de misdaadjournalist behoorlijk wat vijanden. Als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in de zaak van Ridouan T., stond De Vries op de dodenlijst van de crimineel – al ontkende T. dit stellig. Ook Willem Holleeder was niet de grootste fan van de misdaadverslaggever, aangezien De Vries diens zussen bijstond in de rechtszaak tegen hem. ‘De Neus’ zou het eerder al hebben gehad over een potentiële aanslag op hem. Eind 2019 openbaarde De Vries dat Bekir E., de moordenaar van de Rotterdamse Hümeyra, het op hem en collega John van den Heuvel had gemunt.

Geen beveiliging

Ondanks deze dreigingen uit meerdere hoeken, wilde De Vries niet worden beveiligd, zo vertelt Kees van der Spek in Humberto. “Daar hadden we het wel over, maar hij stelde zich op het standpunt dat je er niet veel tegen kan doen”, aldus de Oplichters Aangepakt-presentator. “Je weet nooit uit welke hoek het komt. Er kan links en rechts van je een politieagent staan en dan nog kan je van voren worden neergeschoten. Hij werd wel eens beveiligd, maar daar voelde hij zich heel ongemakkelijk bij.”

Levensmotto

Volgens Van der Spek was zijn vriend en collega nooit bang. “Peter was als geen ander iemand die de waarheid boven water wilde halen, ongeacht wat”, vertelt hij. “Ik interviewde hem anderhalve week geleden voor een podcast en vroeg hem: wanneer was je voor het laatst bang? ‘Toen ik van school kwam met een slecht rapport’, antwoordde hij. Dat tekende Peter.” Op zijn kuit had De Vries zelfs de tekst ‘On bended knee is no way to be free‘ getatoeëerd. Hiervoor liet de misdaadverslaggever zich inspireren door het levensmotto van zijn vader, dat bij zijn graf staat geschreven. “Die tekst luidt: liever staande sterven, dan op je knieën leven”, zei De Vries tijdens een toespraak in 2016.

Lees ook: Dit is wat we tot nu toe over de aanslag op Peter R. de Vries weten

Bron: NU.nl, RTL Boulevard | Beeld: BrunoPress