Petitie Amber Alert massaal ondertekend, maar politie niet blij

amber alert

De samenwerking tussen politie en Amber Alert stopt na 13 jaar

De afgelopen dagen is er veel te doen geweest rond de stopzetting van de samenwerking tussen politie en de Amber Alert-organisatie. In plaats daarvan komen dit soort meldingen terecht in Burgernet. Over en weer regende het verwijten, en nu is er een petitie om de samenwerking te behouden. Maar de reacties zijn gemengd.

Amber Alert

Het systeem Amber Alert is in 1996 opgestart in de VS na de vermissing en moord op het 9-jarige meisje Amber Hagerman. Sindsdien is het systeem in vele landen opgestart, zo ook in ons land. In Nederland werd er ruim dertien jaar samengewerkt door politie en de Amber Alert-organisatie. Vorige week kondigde de politie aan deze samenwerking te stoppen. In plaats daarvan vinden meldingen over vermiste kinderen in de toekomst plaats via Burgernet. Amber Alert-directeur Frank Hoen was hier niet over te spreken, hij startte daarom de hashtag #RedAMBERAlert.

Petitie in sms’je

Daarop gebruikte Amber Alert zijn netwerk nu voor een bijzonder sms’je. Dit keer geen vermist kind, maar een vraag aan alle abonnees om een petitie te ondertekenen. Met succes, want het aantal handtekeningen is verdrievoudigd sinds de actie. De actie komt de relatie tussen Amber Alert en de politie echter niet ten goede. Volgens de NOS vindt de politie dat het bedrijf achter Amber Alert hiermee “oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van de systemen”.

Afwegingen

Er zijn gemengde reacties op de stopzetting van de samenwerking. Zo haalt de petitie nog altijd handtekeningen binnen. Aan de andere kant liet woordvoerder Koen van Tankeren weten dat veel gebruikers “zo’n bericht niet verwachten en er niet van gediend zijn”. Normaal gesproken verstuurt Netpresenter, het bedrijf achter de Nederlandse Amber Alerts, dit soort berichten alleen in opdracht van de politie. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat de middelen die in Amber Alert gestopt worden vaak beter elders besteed zijn. Timothy Griffin, onderzoeker naar criminaliteit, vertelt bij PSMag: “Het typische slachtoffer van dit soort misdrijven is geen ontvoerd kind. Het is een kind dat onverantwoordelijke ouders heeft of ouders die hen mishandelen.” Het geld dat besteed wordt aan een systeem als Amber Alert zou volgens Griffin dan ook beter terecht zijn bij instanties als jeugdzorg.

Lees ook: Eerlijke vrouw vindt 1000 euro en brengt het netjes naar de politie

Bron: Metro Nieuws, PSMag | Beeld: Unsplash, Caleb Woods