Petitie: ‘Schrap OV-staking op verkiezingsdag’

staking ov

‘We kunnen niet overal rekening mee houden’, reageert de vakbond

Er komen weer een hoop stakingen in het regionale OV aan. Personeel in het streekvervoer voert hiermee actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat kunnen veel reizigers nog wel begrijpen, maar dat er ook op verkiezingsdag gestemd wordt? Dat schiet veel mensen in het verkeerde keelgat.

Petitie

Ferry Molenaar is blind. En voor veel van zijn dagelijkse bezigheden is hij daarom afhankelijk van het OV. Zo ook om te kunnen stemmen voor de Provinciale Staten op 15 maart. Hij moet namelijk gebruik kunnen maken van stemhulp, en om daar te komen, moet hij met het openbaar vervoer reizen. Maar juist die dag is er een staking in het streekvervoer.

Daarom is Molenaar een petitie gestart: verplaats de geplande OV-staking op 15 maart. Zo wil hij dat iedereen ‘onbelemmerd van z’n democratisch recht gebruik kan maken’, valt te lezen op de pagina waar de petitie getekend kan worden.

Stakingsrecht en stemrecht

Molenaar snapt goed waarom er gestaakt wordt. “Ik heb heel veel begrip voor het stakingsrecht. Maar dat is iets wat zij elke dag kunnen doen, dus ik vraag de vakbonden of zij ook begrip willen hebben voor mijn democratisch recht dat ik eens in de vier jaar mag uitoefenen”, legt hij uit aan RTV Utrecht.

De stakingen hebben in het geheel een flinke impact op Molenaars leven. “Ik moet afspraken verzetten, ik moet om de stakingen heen plannen en ik moet gebruikmaken van taxi’s en dat kost extra geld. Ik ben ondernemer, dus ik vraag bovendien ook wat van mijn klanten”, vertelt hij.

Geen wijzigingen

De FNV heeft inmiddels ook over de petitie gehoord, maar laat weten niks met de oproep te zullen doen. Bestuurder Lutz Kressin laat weten aan RTV Utrecht: “Ik vind het heel erg voor mensen die hierdoor niet kunnen gaan stemmen, maar wat moeten wij anders? We kunnen niet overal rekening mee houden: de ene keer zijn het verkiezingen, dan zijn het weer toetsweken.”

Molenaar is niet onder de indruk van deze reactie. Hij stelt: “Als je een democratisch recht om eens in de vier jaar je provinciale bestuur te kiezen vergelijkt met een toetsweek, dan snap je het democratisch recht niet. Een toetsweek kun je uitstellen, want dan vraag je iets van een school en een student en er zijn herkansingen. Ik kan niet zeggen: ik ga een dag later stemmen, want dan rijdt de bus wél.” De petitie heeft inmiddels 1.750 ondertekeningen.

Lees ook: Feit of fabel: 3 mythes over thuiswerken

Bron: RTV Utrecht | Beeld: NL Beeld / Regiofotografie