Piek in vaccinatiesnelheid: waarom het nu opeens zo hard gaat

vaccinatiesnelheid

Elke dag krijgen ongeveer 200.000 mensen een uitnodiging

Hoewel Nederland aan het begin van de vaccinatieperiode helemaal onderaan stond qua vaccinatiesnelheid in de EU, zijn we dat nu flink aan het bijtrekken. Maar hoe kan dat eigenlijk?

Vaccinatiesnelheid op dreef

We gaan goed qua vaccinaties. Zoals het er nu uitziet, kan eind juni iedereen boven de achttien een vaccinatie-afspraak gemaakt hebben. Half juli moet iedereen die dat wil dan in elk geval een prik hebben gehad. Hiervoor prikken de GGD’s de komende weken tussen de anderhalf à twee miljoen mensen per dag. Dit is een groot verschil met de eerste weken na het beschikbaar worden van de vaccinaties. Toen leek de campagne maar niet op dreef te komen en bleef Nederland qua vaccinaties ver achter bij de rest van Europa.

Beschikbaarheid vaccins

De grootste reden voor dit verschil is de beschikbaarheid van de vaccins. Nederland krijgt namelijk steeds meer vaccins geleverd. In het begin van de vaccinatiecampagne waren het er slechts 200.000 per week. In april werd dat gemiddeld 720.000 per week. En vorige week kregen we maar liefst 1,36 miljoen vaccins.

Veranderde strategie

Ook maakte het een groot verschil dat de strategie voor het vaccineren is veranderd. Allereerst bleek dat iemand na een corona-infectie nog maar één prik nodig had om beschermd te zijn. De dosis voor de tweede prik kon dus gezet worden bij iemand anders. Ook hield het kabinet in eerste instantie veel doses van het vaccin achter. Hiermee wilden ze garanderen dat mensen die een eerste prik hadden ontvangen, ook zeker een tweede prik konden krijgen. Eind februari zag het kabinet echter af van die strategie. Zo konden er opeens veel meer eerste prikken gezet worden.

Lees ook: Gezondheidsraad wil kinderen boven 12 met medisch risico vaccineren

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Mat Napo