Piet Adema is de nieuwe minister van Landbouw

minister

Hij volgt Henk Staghouwer op

Begin september legde Henk Staghouwer van de ChristenUnie zijn taken als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit neer. Hij vond zichzelf naar eigen zeggen ‘niet de juiste persoon’ voor die functie. Inmiddels is bekend wie hem gaat opvolgen: partijgenoot Piet Adema.

Andere functies

Tussen 2013 en 2021 was Adema partijvoorzitter van de ChristenUnie. Hij gaf het stokje in april vorig jaar door aan Ankie van Tatenhove. Voor Adema partijvoorzitter werd, was hij lid van het dagelijks bestuur van Friesland. Ook is hij waarnemend burgemeester geweest van Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn.

Meteen een grote uitdaging

Vanmiddag wordt Adema door koning Willem-Alexander beëdigd. Hij krijgt het niet makkelijk, omdat hij zich onder andere gaat bezighouden met de stikstofcrisis. Staghouwer moest de boeren perspectief bieden over hoe zij hun bedrijf op duurzame wijze kunnen voortzetten. Hij stuurde een brief, die door vrijwel de gehele Tweede Kamer meteen werd afgewezen. Kort daarop kwam hij tot de conclusie dat hij niet de juiste persoon voor de functie was.

Adema gaat de uitdaging aan. “De landbouw hééft toekomst in ons land”, zei hij in een eerste reactie. Ook zei hij dat veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers ‘duidelijkheid, rust en zekerheid’ nodig hebben voor de omslag die bij hen nodig is.

Tijdelijk de zaken waargenomen

Carola Schouten nam de taken waar sinds het opstappen van Staghouwer. Zij is eveneens partijlid bij de ChristenUnie en was landbouwminister in het vorige kabinet. In het huidige kabinet is ze minister voor Armoede, Participatie en Pensioenen. Nu Adema minister van Landbouw is, kan Schouten zich weer volledig op haar eigen taken richten.

Lees ook: Oei: ontstekingsremmer in inhalatoren kan witte stof in je brein verstoren

Bron: NU.nl | Beeld: ProShots