Piet Paulusma is officieel ridder in de Orde van Oranje-Nassau

piet-paulusma

Hij kreeg een mooie beloning voor zijn verdiensten

Gistermiddag is weerman Piet Paulusma benoemd tot ridder in de Orde van Oranja-Nassau. Hij werd verrast in de Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden. 

Compleet verrast

Paulusma dacht dat hij voor een lezing naar de Statenzaal moest komen. Toen hij daar eenmaal aankwam, zag hij zijn tweelingbroer Lume in plaats van een groot publiek. Ook waren een aantal van zijn bekende vrienden aanwezig, waaronder radio-dj Erik de Zwart en Omroep MAX-directeur Jan Slagter. Lume speldde de onderscheiding bij Piet op, onder toeziend oog van Arno Brok (commissaris van de Koning). “Jij bent onze winterkoning en dat al 35 jaar lang”, zei Brok toen Paulusma de onderscheiding opgespeld kreeg.

Trots

De onderscheiding werd aan Paulusma uitgereikt vanwege zijn inzet voor Friesland en zijn werk bij verschillende goededoelenorganisaties. Hij liet in een reactie aan Omrop Fryslân, waar hij al dertig jaar werkt, weten dat het veel met hem doet. “Ik ben er blij mee en trots op. En ik ben blij met alle mensen die het hebben gesteund.”

Radio en tv

In 1985 kwam Paulusma als weerman in dienst bij Omrop Fryslân, op de radio. Hij werkte eerst bij de PTT, maar raakte in de jaren ’70 gefascineerd door het weer en besloot zich daarin te verdiepen. Er volgde een lange carrière, die begon op de radio maar al gauw uitbreidde naar televisie. In 1994 was Paulusma voor het eerst op tv te zien, waar hij het weekendbericht voor Omrop Fryslân presenteerde.

Bekend bij het grote publiek

Zijn doorbraak beleefde Paulusma dankzij de Elfstedenvereniging. Hij viel op doordat hij andere dingen voorspelde dan zijn collega’s. SBS zag er brood in en Paulusma ging daar in 1996 aan de slag. Ruim 23 jaar later stapte hij over naar Omroep MAX. Al die tijd bleef hij ook bij Omrop Fryslân werken, waar hij in 2020 zijn 35-jarig jubileum vierde. Hoewel hij inmiddels als BN’er wordt aangemerkt, ziet hij dat zelf niet zo. “Ik heb van mijn hobby gewoon mijn beroep gemaakt.”

Lees ook: Piet Paulusma over echtscheiding: ‘Mijn bekendheid kostte me mijn huwelijk’

Bron: NU, Omrop Fryslân | Beeld: Videostill Youtube Piets Weer

Array