Pieter Omtzigt over zijn actie om via WhatsApp uit de formatie te stappen: ‘Niet chic’

Pieter Omtzigt

‘Zo gaat dat weleens met een jonge, nieuwe partij’

Vorige week maakte Pieter Omtzigt bekend niet verder te willen met de formatiegesprekken. Dat deed hij via een appje, en die manier van communiceren viel niet bepaald in de smaak bij de andere betrokkenen. De NSC-leider vertelt nu zelf hoe hij op deze actie terugkijkt.

Onverstandig

Dat Omtzigt uit de formatie wilde stappen, moesten Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) horen via een appje. Nu, een week later, geeft de NSC-leider toe dat dit misschien niet de verstandigste manier was om dat nieuws te brengen. “Het is niet op de meest chique manier gegaan zoals ik gewild had. Zo gaat dat weleens met een jonge, nieuwe partij”, zei hij vandaag.

Het bericht

Toch verdedigt Omtzigt zijn actie nog enigszins. “Maar ik heb diezelfde avond Plasterk twee keer geprobeerd te bellen en heb ook een bericht achtergelaten”, aldus de politicus. Uiteindelijk werd het dus een appje. “Beste collega’s, we hebben besloten om aan Plasterk te vragen het verslag voor de formatie af te ronden, waarover we volgende week het debat kunnen voeren”, stond er in het bericht. “Na publiciteit gisteren en de ernstig vertraagde, maar zeer relevante financiële informatie vandaag, is dit de meest logische weg. Dank voor een aantal goede gesprekken. Wij zullen de samenwerking blijven opzoeken. Vriendelijke groet, Pieter.”

Sfeer

De sfeer tussen de onderhandelaars was al niet goed, en het appje van Omtzigt lijkt de verhoudingen nog meer te hebben verslechterd. Vooral tussen hem en informateur Ronald Plasterk lijkt het niet meer goed te komen. Plasterk noemde Omtzigts manier van communiceren onlangs nog respectloos richting het instituut informateur. “Dat zijn zijn woorden”, zei Omtzigt toen hij daarnaar werd gevraagd. “Ik doe mijn best om er juist voor te zorgen dat we met goed landsbestuur bezig zijn.”

Lees ook: Ook bij eigen partij ligt Pieter Omtzigt nu onder vuur

Bron: NU.nl | Beeld: NL Beeld