Ecoloog en jurist pleiten voor binnenhouden katten

loslopende katten

Loslopende katten zouden een bedreiging vormen voor zeldzame vogelsoorten

Een hond laat je op gezette tijden uit, een kat kiest zelf wanneer hij aan de wandel gaat. Wat katten dan allemaal uitspoken terwijl ze buiten zijn, zullen we nooit precies weten, maar jagen doen ze vast en zeker. Ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst willen om die reden loslopende katten buiten verbieden.

Niet buiten loslopen

Chris Smit en Arie Trouwborst begrijpen niet waarom we katten buiten hun vrije gang laten gaan. “Waarom moet de hond wel aangelijnd zijn en de kat niet? De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen”, legt Smit uit bij Nieuwsuur. “Onze gezellige huiskatten vangen jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels. En daar zitten ook veel zeldzame en beschermde dieren bij.” Smit en Trouwborst willen daarom dat het verboden wordt om katten buiten te laten lopen, tenzij ze aangelijnd zijn.

Naar de rechter

Smit en Trouwborst willen naar de rechter stappen voor een proefproces tegen huiskatten en hun baasjes. Een proefproces is bedoeld om te onderzoeken wat de wet eigenlijk bepaalt over onduidelijke kwesties, zoals hier het loslopen van katten. Volgens de twee is het buiten laten jagen van katten namelijk in strijd met een ander recht. “Het Europees natuurbeschermingsrecht is onverbiddelijk: de kat mag buiten niet loslopen.” Volgens Smit worden zelfs bij de laagste inschatting 32 vogels per minuut gedood door katten. “Laat de rechter zich daar maar eens over uitspreken.”

Andere maatregelen

Het gaat niet alleen om huiskatten, ook talloze zwerfkatten lopen al jagend rond in Nederland. “Er zijn in Nederland tussen de 132.000 en 1,2 miljoen zwerfkatten. En die grijpen veel beschermde weidevogels”, vertelt Carien Radstake van Stiching Zwerfkatten Nederland aan NOS. In de provincies Utrecht en Friesland mogen verwilderde, jagende katten bij uitzondering zelfs afgeschoten worden. Stichting Zwerfkatten Nederland werkt echter met een diervriendelijker alternatief. De stichting probeert zo veel mogelijk zwerfkatten te vangen, te steriliseren en te plaatsen op een boerderij. “We hebben er al honderden, zo niet duizenden geholpen.”

Woedende reacties

Het voorstel van Smit en Trouwborst om katten alleen aangelijnd naar buiten te laten gaan, wordt door veel mensen met veel verbazing ontvangen. Trouwborst had eerder al politiebewaking nodig door de vele bedreigingen die hij op zijn bord kreeg na zijn uitspraken. Ook voelt Smit zich niet gehoord door de politiek. “Dat het zo lastig zou zijn om er met politici een serieus gesprek over te hebben, zagen we niet aankomen.” Met het proefproces tegen loslopende katten en hun baasjes hopen Smit en Trouwborst wel een definitieve uitspraak te krijgen.

Lees ook: Dierenbescherming waarschuwt kattenbaasjes: ‘Heb je een kiepraam? Zorg voor raambeveiliging’

Bron: NOS | Beeld: Pexels