Poetin heeft interview gegeven aan omstreden journalist Tucker Carlson

Poetin interview

Poetin legt in het interview de sleutels bij het westen neer

President Vladimir Poetin heeft in een recent interview met Amerikaanse journalist Tucker Carlson gesproken over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. In het interview verdedigde Poetin zijn land, maar kondigde wel aan dat de oorlog snel kan worden opgelost, mits er geen wapens meer aan Oekraïne worden geleverd. 

Interview

Het interview met Carlson is de eerste die Poetin geeft sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Carlson is een omstreden Amerikaanse presentator en opiniemaker die vorig jaar is ontslagen bij Fox News.

Tijdens het interview roept Poetin op dat de Verenigde Staten opnieuw moet onderhandelen met Rusland. Zo vertelt hij dat Amerikaanse burgers gebrainwasht worden door de politici om zo Oekraïne te financieren. “Hebben jullie niets beters te doen?”, merkt hij dan op. “Jullie hebben problemen aan de grens, met migratie, problemen met de staatsschuld. Dus moeten jullie vechten in Oekraïne? Zou het niet beter zijn om te onderhandelen met Rusland? Om tot overeenstemming te komen?”

Geen verdere oorlog met Europa

Ook komt de Russische leider op voor zijn eigen land. Zo vertelt hij uitgebreid over de Russische geschiedenis: “Delen van Oekraïne hebben lang bij Rusland gehoord”, legt hij uit. Ook vertelt hij dat Rusland geen verdere bedoelingen heeft met het verder oorlog voeren in Europa. “Rusland heeft daar geen belang bij”, aldus Poetin. Zo legt hij uit dat wanneer Polen Rusland aanvalt, Rusland terugvecht.

Daarnaast legt Poetin uit dat de oorlog in Oekraïne heel snel kan worden opgelost. Echter, kan dit volgens hem alleen als westerse landen stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne. Zelf vindt Poetin dat Rusland niet kan worden verslagen in Oekraïne, dus ‘moet de NAVO accepteren dat Rusland gebieden heeft gewonnen’.

Propogandastunt

Maar wat vinden de mensen eigenlijk van dit interview? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het interview is al eerder opgenomen, maar werd vannacht gepubliceerd aan de buitenwereld via Carlsons website. Deze week kondigde hij het nieuws al wel aan dat hij een gesprek heeft gehad met de Russische leider middels een promotiepraatje. Veel mensen konden dit echter niet waarderen, en spraken vooral over een ‘propogandastunt’.

Lees ook: Ook bij eigen partij ligt Pieter Omtzigt nu onder vuur

Bron: NOS, NU | Beeld: NL Beeld