Poetin roept in speech op tot ‘gedeeltelijke mobilisatie’

putin

‘Wij hebben veel wapens om te reageren; dat is geen bluf’

Vanmorgen kondigde de Russische president Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie aan. Dit deed hij in zijn eerste televisietoespraak sinds de inval in Oekraïne eind februari dit jaar.

Gedeeltelijke mobilisatie

In zijn speech haalde Poetin hard uit naar het Westen, en kondigde hij aan dat hij meer troepen wil inzetten in Oekraïne. De oproep geldt alleen voor reservisten. Als eersten zijn degenen die in militaire dienst zijn geweest en die dus de nodige ervaring hebben aan de beurt. Dit zijn volgens de Russische minister van Defensie zo’n 300.000 mensen. Dat is ongeveer 1 procent van alle mensen die in aanmerking komen, schrijft de NOS.

Studenten en mensen die nu al in het leger zitten, krijgen niet met de dienstplicht te maken.

Harde woorden

Ook sloeg Poetin weer krachtige taal uit over de oorlog in Oekraïne, en dan met name over de rol die ‘het Westen’ hierin speelt. “Het Westen wil ons land vernietigen”, stelde Poetin. De gedeeltelijke mobilisatie is volgens hem dan ook niet meer dan logisch. Westerse landen zouden volgens hem proberen om van Oekraïense inwoners ‘kanonnenvoer’ te maken.

Zo prak de Russische president ook over ‘nucleaire chantage’ door het Westen. Hij stelde onder meer dat Moskou hier ‘met zijn enorme arsenaal’ op zou reageren: “We hebben veel wapens om te reageren; dat is geen bluf.”

Inzet

De reden dat deze gedeeltelijke mobilisatie is afgekondigd, is omdat Rusland kampt met een flink personeelstekort in Oekraïne. NU.nl legt uit dat Poetin alleen geen beroep kon doen op dienstplichtigen en reservisten, omdat er altijd van een ‘speciale militaire operatie’ werd gesproken. Een gedeeltelijke mobilisatie geeft Poetin wel die optie.

Lees ook: Oekraïense kerncentrale geeft alleen via noodkabel nog stroom

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: BrunoPress