Politici reageren op het vertrek van oud-Kamervoorzitter Arib

vertrek

Haar mededeling heeft voor veel ophef gezorgd

Gisteravond maakte oud-kamervoorzitter Khadija Arib via Twitter bekend dat ze de Tweede Kamer gaat verlaten. Ze lag onder vuur vanwege ‘machtsmisbruik’, dat ze zelf ontkent. Inmiddels hebben meerdere Kamerleden op haar vertrek gereageerd.

Langdurig onderzoek

Woensdagavond lekte uit dat het huidige bestuur van de Tweede Kamer, samen met Kamervoorzitter Vera Bergkamp, een onafhankelijk en extern onderzoek naar Khadija Arib liet uitvoeren. Er zou sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag. “Ik snap er helemaal niks van. Bergkamp is al vanaf de zomer bezig met verzamelen van brieven en aantijgen. Ik moest het allemaal vanuit de media vernemen. Ze had me toch persoonlijk kunnen vragen?”, aldus een verbaasde Arib.

Brief ondertekend

Meerdere politici zetten vraagtekens bij de gang van zaken. Onder andere Pieter Omtzigt, Lilian Marijnissen en Caroline van der Plas ondertekenden een brief met vragen over de werkwijze. De fractiegenoten van Arib deden dat echter niet, wat voor haar de druppel was. “Het valt me zwaar dat mijn fractiegenoten ontbreken onder deze brief. Dat laatste heeft bijgedragen aan mijn besluit.” De politica zou zich ‘niet langer vrij en veilig’ voelen in de Tweede Kamer.

Reacties van politici

Inmiddels hebben meerdere (oud-)politici via Twitter op Aribs vertrek gereageerd. De Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman schreef: “Zo verdrietig dit. Nederlands verliest met het vertrek van Khadija Arib een groots volksvertegenwoordiger. Een vrouw met kracht en moed en het hart op de juiste plek. Ze zal zeer worden gemist.”

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het bestuur van de Tweede Kamer en Vera Bergkamp hebben gefaald. “Ze gaan niet over Kamerleden, hebben Arib niet tijdig geïnformeerd, achter haar rug over haar gesproken en mogelijk is er uit hun midden ook gelekt. Schandalig. Sterkte Khadija Arib, dit verdien je niet”, schreef hij op Twitter.

Andere reacties

Kamerlid Pieter Omtzigt sprak van ‘een schaamteloos gebrek aan zorgvuldigheid in onze Kamer’. “Veel respect voor je werk en de manier waarop je de Kamer als instituut verdedigde: dank daarvoor.” Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt de situatie ‘doodzonde’. “Je werd al zeer gemist als voorzitter Tweede Kamer, maar het is een droevig vooruitzicht dat je me niet meer zal vertegenwoordigen als Kamerlid. Je blijft een voorbeeld.”

Partijleider en fractievoorzitter van de PvdA, Attje Kuiken, zegt ‘overvallen’ te zijn door Aribs vertrek. Ze was er van tevoren niet over ingelicht. “Het doet mij persoonlijk en de PvdA-fractie als geheel veel pijn”, schrijft ze op Twitter. Ze stelde dat de brief waar Arib het over had niet is ondertekend, ‘omdat wij het sterker en zuiverder vonden als andere fracties dit aan de orde zouden stellen.’

Lees ook: Oud-kamervoorzitter Arib verlaat Tweede Kamer: ‘Voel me niet meer veilig’

Bron: METRO Nieuws, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress