Politie maakt zich zorgen over vuurwerk deze jaarwisseling

vuurwerk

Als het uit de hand loopt zal worden aangedrongen op een landelijk verbod

Dit jaar mag op de meeste plaatsen in Nederland weer siervuurwerk worden afgestoken. Goed nieuws voor alle vuurwerkliefhebbers, maar de politie is er minder blij mee. De agenten houden hun hart vast voor de komende jaarwisseling. 

Meer incidenten tijdens verbod

Sinds 2020 is knalvuurwerk in het hele land verboden, maar na twee jaar van een algeheel vuurwerkverbod mogen we op de meeste plekken weer siervuurwerk afsteken. Vorige jaarwisseling liep het ondanks het verbod toch uit de hand. Er waren zelfs meer vuurwerkincidenten dan de jaren zonder verbod. Ook kreeg de politie te maken met meer agressie en geweld.

Politie ziet schade met lede ogen aan

Aan NOS vertelt coördinator jaarwisseling bij de politie Peije de Meij dat de politie zich zorgen maakt over Oud en Nieuw. “Het is aan de mensen zelf om het leuk en gezellig te houden, maar we zijn erop voorbereid dat dat niet het geval is.” De coördinator waarschuwt dat wanneer het weer uit de hand loopt, de politie zich genoodzaakt voelt om aan te dringen op een algeheel landelijk vuurwerkverbod. De politie bepaalt dat niet, maar de Meij vertelt dat zij wel zien wat er jaarlijks gebeurt: “miljoenen aan schade en ernstig letsel aan ogen, handen en bij kinderen. We zien het met lede ogen aan.”

Verbod in aantal gemeenten

In twaalf gemeenten is wel een geheel vuurwerkverbod ingesteld. Onder ander in Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Nijmegen is alleen fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, toegestaan. Politiecoördinator de Meij vraagt zich af of handhaven daar haalbaar is. “We doen wat we kunnen, maar op de avond zelf komen we daar niet eens meer aan toe. Dan zijn er andere zaken die spelen, zoals de openbare orde en veiligheid voor burgers.”

Lees ook: Politie doet weer grote vuurwerkvondst in Duitsland

Bron: NOS | Beeld, Unsplash, Designcologist