Politie schiet gericht bij boerenprotest Heerenveen

politie

Ook zijn er drie mensen aangehouden

De boerenprotesten zijn nog altijd in volle gang. Gisteravond liep het echter uit de hand bij een oprit naar de A32 bij Heerenveen. Daar heeft een agent gericht geschoten op een trekker wegens een dreigende situatie. Eerder werden al waarschuwingsschoten gelost, zo meldt de politie Friesland. Er is niemand gewond geraakt. 

Dreigende situatie

Op Twitter laat de politie Friesland weten dat er omstreeks 22:40 uur een dreigende situatie is ontstaan op de snelweg bij Heerenveen. Volgens de politie probeerden rellende boeren met tractoren in te rijden op de aanwezige agenten en dienstauto’s. Hierna zijn waarschuwingsschoten gelost en is er gericht geschoten, waarbij een trekker is geraakt. De trekker reed vervolgens weg, maar de politie heeft deze kort daarna staande gehouden. Ook heeft de politie drie mensen aangehouden.

Beelden op sociale media

Later op de avond avond verschenen beelden van het schietincident op Twitter. Op de video is te zien dat de demonstranten met hun trekker over de vluchtheuvel wegrijden, maar ze lijken niet bepaald in de richting van de politieagenten te gaan. Twee agenten lopen naar de trekker toe en lossen daarna gericht twee schoten. Ook zit er een gat in de trekker.

De tekst gaat verder onder de video.

Maarten Brink van politiebond ACP laat aan NU.nl weten de beelden online te hebben gezien, maar geeft aan het nog onduidelijk te vinden wat er aan het incident vooraf is gegaan. Agenten grijpen ‘nooit zomaar naar het vuurwapen’, aldus de vakbondsman. “Het pistool is het zwaarste middel.” Daar sluit ook Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zich bij aan. “De politie schiet niet veel en vaak, dan moet er echt een heel ernstige situatie zijn”, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Je mag pas schieten als er mensen in gevaar zijn of als je zelf in gevaar bent of denkt te komen.”

Onderzoek

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie gaat het incident onderzoeken en oordelen of de agent terecht heeft geschoten, zo meldt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland aan NU.nl. Dit is een standaard onderzoek wanneer een politieagent heeft geschoten en er geen gewonden zijn gevallen. Ook wanneer een agent een vuurwapen heeft getrokken zonder dat te hebben gebruikt, volgt een VIK-onderzoek.

Struijs roept op om dit onderzoek eerst af te wachten. “Ik zie heel veel reacties van mensen die hun oordeel klaar hebben. Dat begint op een volksrechtbank te lijken en daar moeten we natuurlijk niet in terechtkomen. Ik zie het in de uitingen beide kanten op escaleren”, laat hij weten aan NOS. Volgens hem schiet de politie ‘niet voor niets’.

Blokkades door het land heen

Op dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag protesteerden de boeren weer op verschillende plekken in het land. Zo hebben ze met hun trekkers opnieuw een distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten geblokkeerd. Eerder hielden ze daar op dinsdagochtend ook al de werkzaamheden tegen. Bij een distributiecentrum van de Albert Heijn in Geldermalsen stonden dinsdagavond voor de derde keer deze week zeker zeven trekkers. Na een gesprek met de burgermeester vertrokken de boeren.

Ook op snelwegen lieten de boeren luid en duidelijk van zich horen. Zo blokkeerden ze met hun trekkers kort de A37 tussen Emmen en Hoogeveen en staken ze hooibalen in brand op de A50. De Rijkswaterstaat heeft deze met een kraan van de snelweg gehaald en op een andere plek verder afgeblust, zodat de snelweg zo snel mogelijk weer open kon.

Lees ook: Boerenblokkades leiden tot veel lege schappen in supermarkten

Bron: NU.nl, NOS, NRC | Beeld: BrunoPress (boerenprotesten 27-06-2022)