Politie waarschuwt voor babbeltruc over rookmeldercontrole

rookmeldercontrole

‘Doe de deur niet open en bel 112’, zegt de politie

Het zal je vast niet zijn ontgaan: vanaf 1 juli moet er in elke woning op iedere verdieping een rookmelder hangen. Hoewel dit goed is voor de brandveiligheid van je huis, ligt er ook een nieuw gevaar op de loer. De politie waarschuwt namelijk voor een babbeltruc, over een zogenaamde ‘rookmeldercontrole’. Dit moet je erover weten. 

Babbeltruc

Let goed op als er iemand voor je deur staat die jouw rookmelder wil controleren. Er is namelijk een nieuwe trend gaande onder criminelen, waarbij ze een smoesje verzinnen om je huis binnen te treden. Volgens de politie is het belangrijk om hier goed op te letten. “Staat er iemand van de politie of gemeente voor de deur om je rookmelders te controleren? Let op: dit is een babbeltruc. Doe de deur niet open en bel 112”, aldus de politie op Twitter.

Geweld of bedreiging

De criminelen zijn verkleed als politieagent of medewerker van de gemeente, waardoor ze niet opvallen. Hierdoor lijken ze te vertrouwen, maar de werkelijkheid is helaas anders. Ze willen namelijk geld of waardevolle spullen van je stelen. Soms gebruiken ze zelfs geweld of bedreigen ze je. Het is dus belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan.

Rookmelderplicht

Op 1 juli gaat de rookmelderplicht in. Vanaf die dag moet er in elke ruimte in je huis een rookmelder hangen. Dit geldt ook voor besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. De rookmelderplicht telt voor zowel huur- als koopwoningen. Let op: de rookmelder moet voldoen aan de Europese NEN-14604 en een CE-keurmerk hebben. Indien je al rookmelders hebt hangen, dien je goed te checken of ze hier al aan voldoen. Alle rookmelders in Nederland voldoen aan deze norm.

Lees ook: Vanaf 1 juli rookmelderplicht: dit moet je erover weten

Bron: Margriet | Beeld: iStock