Politie: zeker 151 arrestaties door het hele land na rellen

Maandagavond was in veel steden weer gevuld met rellen, plunderingen, traangas en arrestaties

Na een weekend vol geweld, gingen relschoppers ook maandagavond in veel steden de straat op om ‘te demonstreren’ door te rellen, plunderen, brand te stichten en door politie en pers te bekogelen met stenen. Door het hele land zijn zeker 151 mensen aangehouden, meldt politiechef Willem Woelders. Rond 23.30 uur was het in de meeste steden weer rustig. 

Avondklokrellen

Op veel plekken in het land was het maandagavond met het ingaan van de avondklok allesbehalve rustig op straat. In veel steden waren honderden of zelfs duizenden mensen op de been om vrij letterlijk een vuist te maken tegen de nieuwste coronamaatregel. Er waren rellen in Amsterdam, Den Bosch, Rotterdam, Haarlem, Den Haag, Helmond, Breda, Almelo, Zwolle, Veenendaal en Tilburg. In veel steden werd de mobiele eenheid ingezet.

Grimmig

Vooral in Rotterdam en Den Bosch was de situatie behoorlijk grimmig te noemen. Een ziekenhuis in Den Bosch moest tijdelijk de deuren sluiten, uit angst voor de relschoppers. In Rotterdam hadden de relschoppers het gemunt op een politiebureau. Daar was de situatie zelfs zo gevaarlijk, dat er tien agenten gewond zijn geraakt.

Schaamteloze dieven

De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, heeft maar één naam voor de relschoppers: “Schaamteloze dieven, ik kan niet anders zeggen.” Hij heeft gedreigd met het inzetten van traangas, een vergaande maatregel. “Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen.” Ook Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch, is flink ontdaan door het geweld in zijn stad. “Mijn hart bloedt. Ik denk dat het hart van iedere Bosschenaar bloedt. De beelden die iedereen heeft gezien, doen pijn. Die snijden door je hart”, zegt hij geëmotioneerd tegen het Brabants Dagblad. Daarnaast laat hij aan de krant weten een onderzoek te starten naar de inzet van de ME. “Het duurde best lang tot de ME beschikbaar was. Dat is geen verwijt, maar een constatering.”

Reactie Tweede Kamer

Ook leden van de Tweede Kamer hebben verbijsterd gereageerd op de avondklokrellen van afgelopen weekend en maandagavond. “Dit doet gewoon pijn”, tweet CDA-Kamerlid Wytske Postma. “Tot nu toe waren winkelplunderingen altijd iets wat in andere landen gebeurde. Niet hier. Niet in ons Nederland.” Ze benadrukt dat winkeliers het door de gedwongen sluiting in verband met de coronacrisis al zwaar genoeg hebben. “Waanzin dit.” PVV-leider Wilders ziet maar één oplossing. Hij roept premier Mark Rutte op het leger in te zetten. “Voordat dit geweld een halve burgeroorlog wordt.”

Lees ook: Rellen en vernietigingen in tien gemeenten na ingaan avondklok

Bron: LINDA.nl | Beeld: Videostill Nu.nl