Politieagenten krijgen 8,5 procent loonsverhoging volgens nieuwe cao

De komende tijd gaan agenten er flink op vooruit

Het heeft heel wat maanden vol onderhandelingen gekost, maar er is een onderhandelaarsakkoord over de nieuwe politie-cao bereikt. Agenten gaan er flink op vooruit: ze krijgen minstens 8,5 procent loonsverhoging.

Eerst nog langs de vakbondsleden

Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid, korpschef Henk van Essen en de politievakbonden zijn het inmiddels allemaal eens. Voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2024 krijgen agenten er minstens 8,5 procent loon bij volgens het akkoord. Dat akkoord wordt nu eerst nog voorgelegd aan vakbondsleden. Zij moeten het ermee eens zijn voordat er definitief een besluit wordt genomen.

Vijf maanden onderhandeld

De onderhandelingen voor de politie-cao begonnen al in december vorig jaar. Toen riepen de politiebonden hun achterban op om deurwaarders niet meer actief te begeleiden. Ook zouden agenten geen boetes meer hoeven uit te delen bij kleine overtredingen. Tijdens coronademonstraties besloten veel agenten bovendien om hun werk neer te leggen. Dit terwijl de politie naar eigen zeggen de grootste werkgever van ons land is, met 50.000 operationele banen. De acties hadden dus veel impact.

Ook andere afspraken gemaakt

Het is niet bij onderhandelingen over loonsverhoging gebleven. De betrokken partijen hebben ook afspraken gemaakt over “vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, anders werken en mobiliteit, capaciteit en inzetbaarheid en loopbaanperspectief”. De vakbonden zijn in elk geval tevreden met het onderhandelaarsakkoord dat is bereikt. “Dit doet recht aan alle mensen die bij de politie werken en ook aan het extra zware werk van executieve politiemensen in een onzekere tijd”, aldus de woordvoerder. De bonden hebben ook laten weten dat we voorlopig geen politieacties (zoals stakingen) hoeven te verwachten.

Tevreden met de uitkomst

Ook minister Yesilgöz is tevreden over het bereikte akkoord. “Dit onderhandelaarsakkoord is meer dan verdiend en biedt met een looptijd van 2,5 jaar ook zekerheid voor politiemensen”, zegt ze. Volgens haar hebben de onderbezetting, de coronajaren en de grote vraag naar politiehulp veel van alle agenten gevergd. “Tegelijk heb ik overal gezien dat politiemensen een heel groot ‘blauw’ hart hebben voor het werk dat zij doen.”

Lees ook: In 2021 weer meer geweld tegen politieagenten

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress