Politiebond dienen officiële klacht in vanwege communicatieprobleem

politiebonden

‘Er zijn zelfs politiemensen die 112 hebben gebeld omdat het via C2000 niet lukte’, aldus een woordvoerder

Politiebonden hebben afgelopen dinsdag een officiële klacht ingediend bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. In dit geval zou het gaan om de klopjacht op drie overvallers in Rijsbergen. De politie ervaarde tijdens deze klopjacht namelijk problemen met het belangrijke communicatiesysteem C2000. 

Communicatiemiddel

Voorzitter van politievakbond ACP, Wim Groeneweg, heeft dit aan het AD laten weten. Volgens hem is een goedwerkend communicatiemiddel bijna net zo belangrijk voor een agent als een wapen. Zo benoemt hij het volgende voorbeeld: “Als je niet goed bewapend bent, kan je in heel gevaarlijke situaties terechtkomen.” En zo is dat dus ook bij een slechtwerkend communicatiemiddel.

C2000

Het communicatiesysteem C2000 is een systeem die ervoor zorgt dat agenten 24/7 met elkaar in contact staan. Een cruciaal onderdeel in de uitrusting van een agent dus. Maar afgelopen donderdag liet dat systeem het afweten tijdens een klopjacht op drie overvallers. Hierdoor wisten de agenten niet meer wat ze moesten doen. Uiteindelijk zijn de mannen wel opgepakt, maar dit is volgens de politiebonden een ‘wonder’.

Soortgelijke problemen

De politiebond ACP is hier dan ook zeker niet over te spreken. “Afgelopen donderdag was helemaal geen incident, maar een structureel probleem van vele jaren”, aldus woordvoerder Maarten Brink. Door het probleem van afgelopen donderdag, zijn er steeds meer collega’s naar voren gestapt met een soortgelijk probleem. “Het rijtje is bijna anderhalf A4 lang. (…) Er zijn zelfs politiemensen die 112 hebben gebeld omdat het via C2000 niet lukte.”

In de brief laten de bonden weten dat het communicatiesysteem C2000 hun ‘in het heetst van de strijd in de steek laat’. “Dit is voor ons en onze achterban volstrekt onacceptabel”, stellen ze. “C2000 is daarmee door elke grens van betrouwbaarheid gezakt. Er ontstonden daadwerkelijk levensgevaarlijke situaties.” Ook stellen de bonden dat veiligheidsminister Yesilgöz en korpschef Van Essen per direct maatregelen moeten nemen.

Lees ook: Ook Catherine Keyl deelt ervaring bij NOS Sport

Bron: AD, NU.nl | Beeld: iStock