Prijzen aan de pomp zijn al weken aan het dalen uit angst voor recessie

brandstofprijzen

De prijzen voor Euro95 zijn al gedaald met zo’n 5,6 procent

In juni waren de prijzen aan de pomp op recordhoogte, maar daar lijkt nu een daling in te komen. Dit blijkt uit gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers. Hoewel de prijzen dalen, zijn ze nog altijd hoger dan we van de afgelopen jaren gewend zijn. De reden van de daling is de angst voor een eventuele recessie.

Recessie

De belangrijkste oorzaak van de dalende cijfers is de angst voor economisch tegenspoed later dit jaar. Zo wordt er gevreesd voor torenhoge inflatie die uiteindelijk tot een recessie zal leiden. Om die reden speculeren financiële markten op een daling van de vraag naar olie, waardoor de prijzen dalen.

Dollarkoers

Zo was de adviesprijs voor 1 liter Euro95 op 13 juni nog 2,499, maar is die de afgelopen vier weken gedaald naar 2,359 euro. Dat is een daling van 5,6 procent. Ook de prijs voor diesel heeft sinds juni een kleine daling gehad. De prijsdaling aan de pomp had nog iets groter kunnen zijn, maar door de euro-dollarkoers was dit niet mogelijk. De dollar is namelijk de afgelopen weken sterk in waarde gestegen, waardoor de dollarkoers nu voor het eerst in twintig jaar rond de waarde van de euro ligt.

Olie wordt in dollars afgerekend en door de dollarkoers zijn er meer euro’s nodig voor een vat olie. UnitedConsumer-directeur Paul van Selms legt uit: “De daling wordt afgeremd door de dure dollar. Bij een koers van twee maanden terug was de benzineprijs dus nog verder gezakt.”

Olieprijs

Ook de olieprijs lijkt iets te dalen doordat het weer stil is op de oliemarkt. Eerder dit jaar was er nog paniek vanwege de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne, zoals het recente olie-embargo. Van Selms stelt dat een daadwerkelijke economische crisis de olieprijs nog verder zal laten dalen.

Lees ook: Benzine per liter opnieuw naar een recordhoogte

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay