Ah oh: prijzen van sigaretten fors gestegen

prijzen sigaretten gestegen

De stijging wordt ook wel ‘de hoogste ooit’ genoemd

Erg slecht nieuws voor de rokers onder ons. Een pakje sigaretten is namelijk flink duurder geworden sinds 1 april. Enne, nee, dat is zeker geen grap. De verhoging wordt zelfs bestempeld als ‘de hoogste’ ooit. Oei! 

Sigaretten en shag duurder geworden

Al eerder stegen de prijzen fors rondom een pakje sigaretten. Echter, is daar nu nóg meer verandering in gekomen. Zo betaal je voor een pakje met twintig sigaretten, ongeveer elf euro (!). Voor mensen die shag roken komt de klap nog harder aan. Zo betaal je nu voor een pakje shag van vijftig gram 26.62 euro. Dit maakt een verschil van acht euro. Wel mogen winkeliers de oude voorraden verkopen tegen de oude prijs, waardoor je wellicht nog niet overal meteen zult merken dat de prijs omhoog is gegaan.

Sigaretten uit het buitenland

Hoewel het kabinet roken zo onaantrekkelijk mogen probeert te maken, waarschuwde Jan Hein Sträter van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabaksfabrikanten (VSK) dat rokers hun tabak in het buitenland gaan kopen. “Nu is al een kwart van de sigaretten die in Nederland worden gerookt afkomstig uit het buitenland. Bij shag gaat het zelfs al om 37 procent. Dat zal alleen maar toenemen.”

“Sigaretten zijn straks in Duitsland 3,80 euro goedkoper, een pak shag zelfs 15 euro. Dat maakt het zeer de moeite waard om over de grens inkopen te doen, in Duitsland, België of Luxemburg”, aldus Sträter.

Blij met accijnsverhoging

Degenen die heel erg blij zijn met de prijsstijging op tabak, zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. “Deze accijnsverhoging is een heel belangrijke stap op weg naar een Rookvrije Generatie”, aldus KWF-directeur Carla van Gils. “Niemand wil dat zijn kind begint met roken. En duurder maken van sigaretten helpt daarbij, dat heeft onderzoek aangetoond.” KWF hoopt zelfs dat de accijnsverhoging ervoor gaat zorgen dat mensen gaan stoppen met roken.

“Het verhogen van de prijs is de effectiefste maatregel om dat te stimuleren, zeker als het jaar na jaar wordt ingezet én er goede toppen-met-rokenhulp beschikbaar is.”

Lees ook: Bespaar tip: de één euro regel

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels

Array