Primeur: eerste hart- en levertransplantatie uitgevoerd

transplantatie

Bij de operatie waren bijna 40 mensen aanwezig

Er is voor het eerst in Nederland een dubbele transplantatie uitgevoerd met het hart en de lever van een 35-jarige vrouw. In het universitair medisch centrum in Groningen (UMCG) kreeg de patiënt tijdens één operatie een nieuw hart en een nieuwe lever.

Jarenlange voorbereiding

Bij de operatie, die volgens NU.nl bijna 24 uur duurde, waren zeventien medisch specialisten en ruim dertig ondersteuners aanwezig. De ingreep werd door de complexiteit jarenlang voorbereid. De vrouw leed aan een ernstige aangeboren hartafwijking, waardoor het rechterdeel van haar hart ontbrak. Patiënten met deze afwijking worden gemiddeld niet ouder dan dertig of veertig jaar. De aandoening zorgde er ondanks vele operaties voor dat ook de lever van de vrouw werd aangetast.

Dubbele transplantatie beter dan twee enkele

In het geval van een aandoening aan het hart én de lever, is het een stuk beter om een dubbele transplantatie te doen dan twee keer een aparte operatie. Wanneer je een nieuw hart krijgt, moet je namelijk de rest van je leven medicatie slikken. Als je daarna ook een nieuwe lever nodig hebt, is het heel lastig om een te vinden die aansluit bij de medicatie van het nieuwe hart.

Een tweede leven

Na de zware operatie heeft het UMCG laten weten dat de vrouw het goed maakt. Inmiddels is de patiënt gestart met revalideren en zegt ze door de transplantatie een ’tweede leven’ te hebben gekregen.

Lees ook: Gesprekken met De Kindertelefoon gingen dit jaar vooral hierover

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, National Cancer Institute