Prinsessen Amalia en Alexia zijn nu ook terug uit Griekenland

Er wordt verbijsterd gereageerd over de gang van zaken: ‘Het zoveelste onnodige vervolg op een al pijnlijk dossier’

Het hield de gemoederen flink bezig: de vakantie van de Oranjes naar Griekenland. Dit weekend vertrokken zij naar hun Griekse villa, maar na veel kritiek van politici en de bevolking besloten zij hun vakantie na een dag al af te breken. Nu blijkt dat slechts een deel van het koninklijke gezin zaterdag uit Griekenland terugkeerde. Prinsessen Amalia (16) en Alexia (15) stapten pas dinsdag op het vliegtuig richting Schiphol. 

Niet genoeg tickets

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst waren er zaterdag niet genoeg vliegtickets voor het hele gezin, dus moesten de oudste prinsessen langer in Griekenland blijven. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun jongste dochter Ariane (13) konden wel terug naar Nederland komen. “Er is bewust gekozen voor deze dag”, zei koningshuisdeskundige Justine Marcella in RTL Boulevard, doelend op de dinsdag. “Toen de tickets op bleken te zijn, werd de keuze al snel gemaakt om Amalia en Alexia achter te laten in Griekenland. Maar de prinsesjes gingen niet voor de volgende beschikbare vlucht en mochten in Griekenland blijven.”

Thuiskomst

Dinsdagmiddag stapten Amalia en Alexia vanuit Athene op het vliegtuig naar Amsterdam. De prinsessen werden aan boord herkend door medepassagiers. Rond 20.30 uur kwamen de oudste dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan bij paleis Huis ten Bosch.

Imagoschade

Royaltykenner Marc van der Linden is verbijsterd over de hele gang van zaken. “Het dreigt helemaal uit de hand te lopen. Het zoveelste onnodige vervolg op een al pijnlijk dossier. Dit getuigt weer van een gebrek aan openheid.” Volgens Van der Linden kan alleen volledige openheid de imagoschade beperken. “Hiervoor zijn snel antwoorden nodig. Waarom wist de baas van de Rijksvoorlichtingsdienst niet waar de koning was? Waarom is het regeringstoestel niet ingezet voor terugkeer? Hoe vol zat die KLM-vlucht werkelijk? Waarom zijn er niet twee vluchten van passagiers omgeboekt, zodat de prinsessen alsnog meekonden? En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Kritiek Rutte

Naast kritiek op de Oranjes, moet ook premier Mark Rutte het ontgelden. Rutte is namelijk verantwoordelijk voor het handelen en voor uitspraken van leden van het koninklijk huis. In zijn eerdere brief aan de Tweede Kamer, waarin hij uitleg gaf voor de vakantie van het gezin van koning Willem-Alexander, noemde hij namelijk niet dat Amalia en Alexia waren achtergebleven in Griekenland. “Als je wilt dat een verhaal stopt, moet je het niet zo aanpakken”, zegt verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster tegen NOS. “Nu ga je de discussie die je wilde afsluiten ongewild opnieuw oprakelen.” Hekster noemt het ook opvallend dat Rutte er niks over heeft gezegd. “Het kan zijn dat hij het als privézaak beschouwt, maar hiermee bereikt hij in ieder geval niet de rust die hij graag heeft rond de koning.”

Lees ook: Koningspaar over vakantiefoto: ‘We hadden meer afstand moeten houden’

Bron: NOS | Beeld: © RVD / Wesley de Wit