Prinsjesdag 2022 zit erop: wat betekent de miljoenennota voor jou?

prinsjesdag

Dit zijn de gevolgen van de Prinsjesdag-plannen voor jouw portemonnee

Er waren van tevoren al wat plannen uitgelekt. Maar met het voorlezen van de troonrede gisteren en de miljoenennota in het bekende ‘koffertje’, zijn de plannen van het kabinet pas echt helemaal duidelijk. En dat betekent dat we de balans kunnen opmaken. Wat betekent die miljoenennota van Prinsjesdag 2022 nu eigenlijk voor je portemonnee?

Energie

Om maar met een grote zorg te beginnen: het kabinet heeft verschillende plannen aangekondigd om de energieprijzen te drukken. Zo komt er een prijsplafond tot eind volgend jaar. Ook wordt een noodfonds opgezet voor mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. Daarnaast komt er nog een energietoeslag voor de allerlaagste inkomens. Dit mogen de gemeenten uitkeren aan mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum.

En tot slot is er goed nieuws voor automobilisten. De accijnsverlaging op benzine en diesel wordt namelijk verlengd tot 1 juli 2023.

Inkomen

Ook hier gaan veel mensen erop vooruit. Het minimumloon gaat omhoog met 10 procent, en hierdoor stijgen ook uitkeringen mee – denk bijvoorbeeld aan de WW of AOW. Toeslagen gaan ook omhoog. Bij de zorgtoeslag gaat het om een eenmalige 412 euro, ofwel 34 euro per maand. De huurtoeslag wordt blijvend verhoogd met 16,94 euro per maand.

Heb je kinderen die de komende jaren naar de opvang gaan? Dan is er ook goed nieuws. De maximale vergoeding gaat namelijk omhoog naar 96 procent over 2025. Dat is nu nog 95 procent. Dit betekent voor ouders met een laag inkomen dat zij hun vergoeding behouden met een nieuw kinderopvangstelsel.

Zorg en zorgverzekering

Waar op veel plekken de kosten gedrukt worden, zijn er binnen de zorg lichte prijsstijgingen. Het kabinet verwacht voor volgend jaar een stijging van de zorgpremie met 11 euro. Per maand betaal je dan voor een basisverzekering ongeveer 137 euro.

Totaalplaatje

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) stijgt de koopkracht volgend jaar met zo’n 3,9 procent. Over dit jaar schat het CPB dat de koopkracht met ongeveer 7 procent is gedaald. Dat wordt volgend jaar dus niet weer volledig rechtgetrokken.

Bij deze maatregelen geldt bovendien dat zij nog niet allemaal definitief zijn. De komende tijd moet een Kamer over een deel van deze regels nog stemmen. De grote lijnen zijn echter wel duidelijk.

Lees ook: 8 handige manieren om benzine te besparen

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress