Zakcentje verdienen? Proefpersonen gezocht voor nieuw coronavaccin

nieuw coronavaccin

In totaal worden er 2000 Nederlanders gezocht

Kun jij wel een extra zakcentje gebruiken? Dan is dit misschien iets voor jou. Ziekenhuizen zijn op zoek naar zo’n tweeduizend Nederlanders die zich als proefpersoon willen laten vaccineren met een nieuw coronavaccin. Het gaat om het vaccin van de Duitse farmaceut CureVac. 

Geschiedenis schrijven

“Je helpt de wetenschap bij de speurtocht naar een werkend vaccin, je schrijft hiermee geschiedenis”, zegt onderzoeksleider professor Martin Grobusch van Amsterdam UMC, dat samen met UMC Utrecht het klinisch onderzoek in Nederland uitvoert, over deelname. “Ook heb je vijftig procent kans om een vaccin te krijgen, veel eerder dan je waarschijnlijk volgens het huidige vaccinatieschema van de overheid aan de beurt komt.” Vijftig procent? Juist, de andere helft van de proefpersonen krijgt namelijk een placebo.

Financiële vergoeding

Zat je in de controlegroep en heb je het nepmiddel gekregen? Dan krijg je aan het eind van het onderzoek alsnog de mogelijkheid om je te laten inenten met het echte vaccin van Duitse bodem. Naast dat je meeschrijft aan de geschiedenis en – eerder dan veel andere Nederlanders – ingeënt wordt met het coronavaccin, krijg je er ook nog voor betaald. Op de website van UMC Utrecht is te lezen dat je per bezoek betaald krijgt, in totaal tussen de 875 en 1.925 euro.

Grootschalig onderzoek

Het Nederlandse onderzoek van UMC Utrecht en Amsterdam UMC naar het nieuwe coronavaccin van CureVac is onderdeel van een grootschalig onderzoek in Europa en de Verenigde Staten. De onderzoekers hopen het middel dan ook op 36 duizend proefpersonen te kunnen testen. Wil je meedoen aan het onderzoek? Dan moet je 18 jaar of ouder zijn, moet je gezondheid goed zijn en mag je niet eerder corona hebben gehad. Daarnaast worden zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven uit voorzorg uitgesloten van het onderzoek. Ook moeten de proefpersonen voorkomen dat ze binnen drie maanden na de laatste prik zwanger raken.

Twee vaccins

Tot op heden heeft de Europese Unie twee vaccins goedgekeurd voor gebruik. Dit zijn de coronavaccins van BioNTech/Pfizer en van Moderna. Dit zijn dan ook de twee vaccins die als eerst in Nederland gebruikt gaan worden om mee in te enten. De realiteit is: hoe meer vaccins er beschikbaar komen, des te sneller Nederland én de wereldbevolking gevaccineerd kan worden. Daarnaast is het beter om niet afhankelijk te zijn van een klein aantal vaccinmakers, zo zegt ook Amsterdam UMC.

Lees ook: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten zich zeker vaccineren tegen corona

Bron: UMC Utrecht, Metro | Beeld: Unsplash, Steven Cornfield