Protest op Russische televisie: ‘Wat een heldin is Marina’

Marina

De actie van de ‘protestheldin’ gaat de hele wereld over

Een medewerkster van het journaal op het eerste tv-kanaal in Rusland protesteerde gisteravond live in de uitzending tegen de oorlog in Oekraïne. Ze verscheen achter de presentatrice met een vel papier, met daarop onder meer de woorden ‘stop de oorlog’ en ‘jullie worden hier voorgelogen’. Op internet gaan de beelden van de ‘protestheldin’ momenteel viraal en ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft haar bedankt. 

Marina Ovsjannikova

De moedige vrouw heet Marina Ovsjannikova en werkt al jaren voor de omroep Channel One. Voordat ze live op de Russische staatstelevisie protesteerde, plaatste ze op sociale media een vooraf opgenomen video. In deze video vertelt Ovsjannikova dat ze zich schaamt voor de propaganda die het eerste kanaal verspreidt en dat ze daar te lang aan heeft meegewerkt. Ze droeg een ketting met de Russische en Oekraïense kleuren en vertelt dat haar moeder Russisch en haar vader Oekraïens is.

“Wat er nu in Oekraïne gebeurt, is een misdaad en Rusland is de agressor. De verantwoordelijkheid voor deze agressie ligt bij één man: Vladimir Poetin. We keken gewoon zwijgend naar dit onmenselijke regime. Nu heeft de hele wereld zich van ons afgekeerd”, zegt ze in de video. Ze roept alle Russische inwoners dan ook op om massaal te gaan demonstreren tegen de invasie. “Ze kunnen ons niet allemaal opsluiten.”

Bekijk hieronder de video van de protestactie van Marina Ovsjannikova. De tekst gaat verder onder de video.

Zelenski is dankbaar

De protestactie van Ovsjannikova is ook bij de Oekraïense president Volodimir Zelenski niet onopgemerkt gebleven. In een video heeft hij vannacht gezegd dat hij ‘dankbaar is voor alle Russen die proberen de waarheid te laten zien’. Vervolgens richt hij zich in het specifiek tot Ovsjannikova. Zelenski zei dat hij haar in het bijzonder wil bedanken voor haar actie. “Zolang je land niet volledig is afgesloten van de rest van de wereld en nog niet is veranderd in een enorm Noord-Korea, moet je vechten. Je kan deze kans niet missen”, riep hij de rest van het Russische volk op om een voorbeeld te nemen aan de moedige tv-medewerkster.

De hele wereld over

Inmiddels gaat de protestactie van Ovsjannikova de hele wereld over. Zo vinden veel mensen haar een heldin en wordt ze massaal geprezen om haar moedige daad. Haar naam is dan ook al enige tijd trending op Twitter.

Gevangenisstraf

Ovsjannikova werd vlak na haar protestactie aangehouden. Volgens de Russische mensenrechtenorganisatie Agora zit ze vast op een politiebureau in Moskou. Het Russische staatspersbureau TASS meldt dat de vrouw een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar boven het hoofd hangt. Dit heeft te maken met een nieuwe wet die recentelijk in Rusland werd aangenomen. Deze wet bestraft het verspreiden van ‘valse informatie’ over de oorlog in Oekraïne.

Lees ook: Nederland start nieuwe zaak tegen Rusland wegens neerhalen MH17

Bron: NOS, RTL Nieuws, Metronieuws | Beeld: Videostill Channel One