Protesterende boeren leggen distributiecentra en wegen plat

boeren

Er vinden vandaag veel verschillende protestacties plaats

Vanochtend hebben protesterende boeren op meerdere plekken in Nederland distributiecentra geblokkeerd met trekkers. Daardoor kunnen vrachtwagens het terrein van die centra niet meer op en af en zullen supermarkten dus geen voorraad krijgen. Ook hebben vissers verschillende havens geblokkeerd. 

Diverse distributiecentra geblokkeerd

Boeren hebben vanochtend betonnen afzettingen geplaatst bij het Jumbo-complex in Beilen. Ook distributiecentra in Heerenveen, Drachten, Nijkerk, Zaanstad, Veghel en Zwolle zijn geblokkeerd. Het Centraal Bureau Levensmiddelen heeft protesterende boeren opgeroepen om de blokkades per direct op te heffen. Zij waarschuwen dat dagelijkse boodschappen niet meer kunnen worden gedaan als de centra nog langer geblokkeerd blijven. Er is echter nog geen gehoor gegeven aan de oproep. Wel heeft bezorgservice Picnic al laten weten dat ze de bestellingen voor vanavond annuleren, omdat ze geen producten kunnen leveren.

Andere acties

Naast het blokkeren van de distributiecentra hebben de boeren aangekondigd dat er vandaag verschillende andere acties zullen plaatsvinden. De omvang daarvan is nog altijd onduidelijk. De ANWB verwacht vandaag een zware avondspits, omdat de boeren mogelijk langzaamaanacties op wegen zullen uitvoeren. Chauffeurs wordt daarom aangeraden om voor vertrek de actuele verkeersinformatie te raadplegen. Ook hebben boeren door laten schemeren dat ze de wegen naar Schiphol willen blokkeren, dus heeft Schiphol reizigers aangeraden om vandaag met de trein naar de luchthaven te komen.

Veerdiensten gehinderd

Er vindt momenteel ook een protestactie plaats bij de haven van Den Helder, waardoor de veerdienst naar Texel is gestremd. Volgens rederij Teso is nog niet duidelijk hoe lang die protestactie zal duren en is het “verstandig niet naar de veerhaven te komen”. Ook in Harlingen wordt geprotesteerd, wat invloed heeft op de veerdiensten naar Vlieland en Terschelling. In de haven van Lauwersoog zijn vissers aan het protesteren, waardoor er geen enkel schip meer in of uit die haven kan.

Ongunstige plannen

Al deze acties worden uitgevoerd om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Het kabinet wil dat boeren wijken, omdat de stikstofuitstoot rond kwetsbare natuurgebieden met 70 procent moet dalen. Dit zorgt ervoor dat de natuurgebieden beschermd blijven, maar het treft zowel boeren als vissers behoorlijk in de portemonnee.

Lees ook: Schiphol en KLM doen oproep aan reizigers: ‘Neem morgen de trein naar het vliegveld’

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: BrunoPress