Psychiaters pleiten voor heropening al het onderwijs

‘Juist door de lockdown worden mensen ziek’

Vandaag doet de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) een oproep aan regering en OMT: heropen ál het onderwijs om psychische schade op de lange termijn te voorkomen. In krant Trouw legt voorzitter Elnathan Prinsen uit waarom.

Brandbrief aan regering en OMT

Inmiddels is het basisonderwijs en middelbare onderwijs weer redelijk ‘gewoon’ geopend. Maar mbo’s, hbo’s en universiteiten zitten nog altijd grotendeels in een lockdown. Komende vrijdag wordt er beslist of deze lockdown een verlenging krijgt. Als het aan de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie ligt, gaan ook al deze onderwijsinstellingen open. Vandaag is in Trouw een interview te lezen met voorzitter Elnathan Prinsen te lezen, die namens de NVvP pleit voor een snelle heropening van al het onderwijs. “De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek”, vertelt Prinsen vandaag aan de krant.

Piek in psychische problemen

Hij verwijst hierbij naar stijgende cijfers van jongeren met psychische problemen. De krant schrijft dat er een flinke toename te zien is van de vraag naar studentpsychologen, speciale hulpverleners verbonden aan onderwijsinstellingen. Veel studenten worden na een intake bij een studentpsycholoog bovendien doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg. Hier lopen de wachtlijsten ook steeds verder op. Prinsen legt uit dat ingrijpen júist voor deze leeftijdsgroep heel belangrijk is. “Driekwart van de psychische stoornissen ontstaat voor het 21ste levensjaar, weten we uit studies. De gemiddelde leeftijd waarop zo’n stoornis begint is rond de 18, 19 jaar en dat is precies de fase waarin leerlingen op mbo, hbo en universiteit zich bevinden.”

Stapelen

Onderzoek van de stichting MIND laat soortgelijke dingen zien. Woordvoerder Mariëlle van den Berg legt uit dat mentale problemen door de lockdown sneller ontstaan dan ze weer verdwijnen. Volwassenen kunnen zich nog redelijk herstellen van een lockdown, stelt Prinsen, maar bij jongvolwassenen is dat moeilijker. “Zij rapporteerden na de eerste lockdown anderhalf keer zoveel mentale klachten als eerder. Als je dan de lockdown ingaat met meer problemen, dan gaat zich dat stapelen”, legt hij uit. Daarom doet hij met de brandbrief vandaag een dringende oproep aan het kabinet en OMT: “Onderwijs is een grondrecht. Maar ons onderwijs verkeert al twee jaar in een crisis door de lockdowns.” En daarom moeten ook al deze onderwijsinstellingen zo snel mogelijk open, stelt hij.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders wil stapsgewijze versoepeling lockdown

Bron: Trouw | Beeld: Unsplash