Puppy-yoga officieel verboden in Italië

puppy yoga

Geen klein, knuffelig gezelschap meer op je yogamat

Yoga is wereldwijd een ontzettend populaire sport. Er bestaan veel verschillende vormen, zoals onder andere puppy-yoga. Deze hype won de afgelopen jaren steeds meer terrein. Echter, in Italië is deze vorm van yoga nu door het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid verboden.

Puppy-yoga

Yogalessen in een ruimte waar puppy’s ronddartelen, dat klinkt geweldig toch? Heel gezellig, dat wanneer jij net in een moeilijke pose wringt er een puppy aan je komt snuffelen en je eventjes vergeet dat je het zwaar had met de oefening. Of het je prestaties en concentratie ten goede komt vragen we ons af, maar leuk klinkt het zeker. Af en toe worden yoga-poses uitgevoerd samen met een puppy, en is er na de les uitgebreid tijd om met de beestjes te knuffelen. Wat een feestje!

In Italië dacht het ministerie van Volksgezondheid daar anders over. Daar is deze vorm van yoga nu verboden. Het ministerie is van mening dat puppy-yoga niet voldoet aan de richtlijnen voor hygiëne en veiligheid van zowel de dieren als de mensen. Omdat puppy-yoga het welzijn van de deelnemers zou verbeteren, wordt het door het ministerie gezien als een vorm van dierentherapie, en wettelijk is bepaald dat alleen volwassen dieren hiervoor mogen worden ingezet.

Dierenwelzijn

Ook de Italiaanse dierenbescherming staat achter dit besluit. Zij beschouwen puppy-yoga als een stressvolle ervaring voor de beestjes, en benadrukken dat het vooral leuk is voor de deelnemers, niet voor de puppy’s. Daarnaast staat het welzijn van de beestjes niet voorop, zegt hondenexpert Giusy D’Angelo. Zo worden de hondjes niet altijd op een veilige manier naar de lessen gebracht, en krijgen ze ook niet altijd toegang tot water wanneer er les is.

Nederland

Ook in Nederland kan je lesjes puppy-yoga volgen. En ook daar zijn de meningen over het welzijn van de hondjes verdeeld. Tot nu toe is er nog geen sprake van een verbod, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is niet te spreken over de puppy-yoga. Ook deze organisatie is aan het onderzoeken of er manieren zijn om de hype te kunnen aanpakken. En als het echt niet goed is voor het welzijn van de puppy’s is dat natuurlijk ook helemaal terecht.

Lees ook: Wow! Duizend zeeleeuwen op pier in San Francisco

Bron: NU.nl, BBC | Beeld: Pixabay