Record: hoogste aantal orgaandonaties ooit in 2022

orgaandonaties

Ben jij ook orgaandonor?

In 2022 zijn er een recordaantal orgaandonoren bij gekomen. Het aantal mensen dat na hun overlijden organen heeft afgestaan is vorig jaar namelijk gestegen tot 285. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) meldt dat dit het hoogste aantal ooit is.

Terug op niveau

Dit grote aantal orgaandonaties heeft een positief effect gehad, want daardoor konden veel meer orgaantransplantaties worden uitgevoerd. Door de stijging zijn de aantallen weer terug op het niveau van voor de coronatijd. In 2020 was er namelijk nog een daling te zien in het aantal donoren. De NTS is blij met de stijging. “We hebben grote waardering voor de keuze van donoren en nabestaanden om te doneren. Daardoor kunnen zoveel levensreddende transplantaties gedaan worden”, zegt Bernadette Haase, directeur van het NTS, tegen RTL Nieuws.

Wachtlijst

Het aantal orgaandonaties mag dan wel zijn gestegen, de wachtlijsten voor een transplantatie zijn nog steeds erg lang. Met name de groep die wacht op een niertransplantatie is groot. Het aantal mensen dat wacht op een nieuwe nier is namelijk gestegen, legt de NTS uit. Dit is dan ook de grootste groep dat op een donatie wacht.

Donorwet

In 2020 is de nieuwe donorwet ingegaan. Het is je vast niet ontgaan, maar we leggen nog even uit hoe het precies werkt. Iedereen vanaf achttien jaar wordt automatisch donor, tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wilt. Of de stijging een gevolg is van deze nieuwe wet, moet nog blijken. Eind 2023 gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dit evalueren. Voor nu is dit in elk geval positief nieuws!

Lees ook: Levensvraag: kan je verkoudheid genezen in 1 dag?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock