Regeerakkoord is rond: later deze week presentatie

regeerakkoord

Dit is wat we tot nu toe over het regeerakkoord weten

Gisteren was er dan eindelijk het verlossende woord: er ligt een akkoord. De coalitiepartijen zijn eruit. Het regeerakkoord wordt later deze week gepresenteerd. Dit is wat we ervan verwachten.

Regeerakkoord

Het heeft even geduurd – om precies te zijn 272 dagen. Maar het resultaat mag er (hopelijk) zijn: een regeerakkoord waar iedereen blij van wordt. Het oude record van 225 dagen stond op de naam van dezelfde betrokken partijen vier jaar geleden. Niet alleen was dit dus de langste formatie uit de Nederlandse geschiedenis, maar ook een van de meest roerige. Schandaal na schandaal volgde elkaar op: van vergeten formatiestukken tot de inmiddels beruchte ‘functie elders’ en een gestaag dalend vertrouwen in de politiek.

Dunner akkoord

Hoewel de details nog niet bekend zijn, lieten de lijsttrekkers gisteren al weten dat zij tevreden zijn met het akkoord dat er ligt. Een belangrijk punt was dat het akkoord meer gesloten zou worden op hoofdlijnen. Hiermee krijgt de Tweede Kamer meer ruimte om de details uit te werken. CU-leider Gert-Jan Segers liet weten dat het akkoord “in ieder geval dunner” is geworden dan voorgaande keren. Informateur Wouter Koolmees zei tegen NU.nl dat er niet alléén maar hoofdlijnen zijn vastgelegd: “Er zijn wel iets meer afspraken gemaakt. Later deze week zult u het resultaat zien.”

Verwachtingen

Voor zover bekend, lijkt het erop dat het kabinet Rutte IV behoorlijk de portemonnee gaat trekken. Zo moeten er miljarden euro’s naar het bestrijden van klimaatverandering. Ook lijkt het erop dat rekeningrijden op de lange termijn ingevoerd gaat worden. Daarnaast moet de kinderopvang grotendeels gratis worden. De kinderopvangtoeslag moet hiervoor verdwijnen of veranderen. Daarnaast moet ook het leenstelsel voor het onderwijs weer op de schop. Ten slotte zijn er ook afspraken gemaakt over woningbouw en stikstofregels. Hiervan zijn de details echter nog niet duidelijk. Ten slotte is er ook een afspraak gemaakt over de indeling van het nieuwe kabinet. Minstens 50% van hen moet namelijk vrouw zijn. Politiek verslaggever Ron Fresen zegt bij de NOS: “Men zegt dat het een kabinet met nieuw elan wordt. En met een nieuwe stijl van regeren, maar ook dat zullen we moeten afwachten.”

Lees ook: Bewezen: mondkapjes halveren het aantal coronabesmettingen

Bron: NOS 1, 2NU.nl | Beeld: Brunopress