Regen of zon? Dit weer kun je verwachten in september

september

Het was de ‘zonnigste zomer ooit’, maar hoe wordt het in september?

Dit jaar was de zonnigste zomer ooit. Helaas loopt de zomerperiode alweer op z’n einde en staat de herfst op de stoep. Tijd om vooruit te kijken dus. Hoe gaat het weer er in september uitzien? 

Zonnigste zomer

Deze zomer gaat de boeken in als een van de warmste, droogste en zonnigste zomers ooit. Volgens het KNMI scheen de zon niet eerder zó vaak als dit jaar. Althans, niet sinds de eerste metingen in 1965. Daarmee is ook het oude record, dat uit 1976 stamt, verbroken. We zijn dan ook heel benieuwd hoe het weerbeeld er in september uitziet. Blijft het nog even zonnig of kunnen we herfstweer verwachten?

September

Na een aantal hele warme weken is het nu even iets afgekoeld. En hoewel het lastig blijft om een maand vooruit te kijken, doen verschillende weerplatforms toch een voorspelling. Want op 1 september, aanstaande donderdag dus, begint de meteorologische herfst al. Gelukkig laat het echte herfstweer nog wel even op zich wachten, want eind augustus en begin september is het weer nog erg aangenaam. De temperaturen zullen tussen de 20 en 25 graden liggen.

Hoewel de temperaturen gedurende de maand zullen zakken, blijven ze bovengemiddeld voor september. Hoe warm of koud het precies wordt hangt onder meer af van de windrichting en hoeveelheid bewolking, waardoor het nog lastig inschatten is. Halverwege de maand krijgen we wel te maken met lagedrukgebieden, wat voor neerslag en wisselvallig weer kan zorgen. Maar niet getreurd: in de tweede helft van september laat de zon zich weer vaker zien. De zomerse temperaturen zijn dan helaas wel verleden tijd.

Landelijke zonnestraling

We kunnen voorlopig dus nog wel even genieten van de zon, al laat hij zich niet overal even lang zien. Aan de westkust schijn de zon namelijk net iets vaker dan in het oosten van ons land. De afgelopen jaren is de hoeveelheid zonneschijn enorm toegenomen. Sinds de jaren 90 is het namelijk 10 procent meer en in de lente zelfs 15 procent. Helaas heeft de zon niet alleen maar voordelen, want de extra opwarming van de aarde en droogte zijn grote nadelen.

Lees ook: Giel Beelen in 2023 niet meer op de radio: ‘Ik stop ermee’

Bron: Margriet, Weerplaza, Weer.nl, NOS | Beeld: Pexels