OMT: Registratie van vaccinaties worden later dan bedoeling gedaan

Registratie-vaccinatie-te-laag

RIVM streeft naar registratie binnen een dag

Voor het opsporen van eventuele bijwerkingen van een coronavaccin is het belangrijk dat gevaccineerde personen in het landelijke vaccinatieregister worden opgenomen. Volgens het RIVM staat de teller van geregistreerde mensen nu op 77 procent. Dit aantal ligt tien procent hoger dan twee weken geleden werd gedeeld. Het OMT benadrukt nogmaals hoe belangrijk de registratie is. 

Vaccinatie register

Op dit moment worden er te weinig mensen geregistreerd. Het OMT benadrukt dat registratie belangrijk is om eventuele bijwerkingen op te sporen. Hierdoor komen ze er ook een stuk sneller achter wanneer de vaccins onverwacht minder goed werken. Ook kan het vaccinatieprogramma hierop worden aangepast. Volgens het adviesorgaan is het zicht op de vaccinatiegraad en vaccineffectiviteit essentieel om conclusies te trekken. Denk bijvoorbeeld aan beslissingen op basis van regio of leeftijd.

Zorginstellingen

Het RIVM streeft ernaar dat vaccinaties binnen een dag geregistreerd worden. Dat gebeurt op dit moment te weinig. Vooral bij zorginstellingen en huisartsenpraktijken blijkt dit moeilijk. Op dit moment wordt vierenveertig procent van de vaccinaties in zorginstellingen en huisartsenpraktijken niet doorgegeven. Het RIVM wil daarom dat dit nog beter wordt opgepakt.

Schatting

Doordat niet alle gevaccineerde mensen in het register staan, doet het RIVM een schatting van het aantal gezette vaccins. Dit doet het instituut op basis van het aantal vaccins dat aan de huisartsenpraktijken en zorginstellingen geleverd is. Dit is dus een schatting. Ook krijgt de gevaccineerde persoon de keuze om hun gegevens met het RIVM te delen. Een groot deel van de gevaccineerde mensen geven hier toestemming voor, maar liefst 92 procent. Toch zijn er ook mensen die geen gegevens delen.

Ander registersysteem

Naast het registratiesysteem, is er ook nog een ander register. Dit systeem bevat geen persoonsgegevens en is gemaakt voor mensen die geen gegevens willen delen met het RIVM. Hierin staat alleen vermeld hoeveel personen er zijn gevaccineerd. Volgens het OMT is dit systeem alleen te onvolledig om conclusies uit te halen.

Lees ook: Voormalig RIVM-directeur legt uit waarom vaccins zo belangrijk zijn

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay