Oei! Reisadvies voor héél Spanje en meer delen van Frankrijk nu op oranje

spanje frankrijk reisadvies

Vakantie in deze gebieden wordt dringend afgeraden

Vanaf afgelopen nacht is het reisadvies voor heel Spanje en voor meer delen van Frankrijk aangescherpt naar code oranje. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Code oranje houdt in dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd. 

Spanje

Eerder kregen al zes regio’s in Spanje een aangescherpt negatief reisadvies. Het aantal besmettingen in het zonnige land nam steeds verder toe, waardoor er nu code oranje geldt voor het hele land.

Frankrijk

Ook in Frankrijk gingen al enkele gebieden van code geel naar code oranje, zoals de gebieden rondom Marseille en Saint-Tropez. Ook in Parijs is al een langere tijd een grote toename van de coronabesmettingen aan de gang. Nu heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de de regio’s Sarthe, Hérault en Alpes Maritimes ook op code oranje gezet.

Code oranje

Wat houdt dat ook alweer precies in, code oranje? Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd. Een vakantie valt daar dus niet onder. Ook wordt het dringend aangeraden om tien dagen in quarantaine te gaan, als je in een code oranje-gebied bent geweest. Het RIVM geeft aan dat dit nodig is om verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Tot op heden is dit nog geen verplichting, maar wel een dringend advies. Als je weet dat je naar een code oranje-gebied afreist, draag je daar zelf de verantwoordelijkheid voor. Als je daarna in thuisisolatie moet — en dus niet naar je werk kunt — hoeft je werkgever je niet door te betalen. Dat zegt het FNV.

Code geel

Wat is dan het verschil met code geel? Code geel houdt in dat er wel degelijk veiligheidsrisico’s zijn, maar dat je er wel op vakantie kunt. Het ministerie raadt echter wel dringend aan om de actuele situaties in het land goed te volgen. Zoals in Frankrijk en Spanje te zien is, kan een regio snel van code geel in code oranje veranderen.

Lees ook: Vakantiedagen over? Neem ze allemaal op voor een betere gezondheid

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash