Reisorganisaties stappen naar rechter om reisadviezen

reisorganisaties reisadviezen

In totaal spannen 72 reisorganisaties samen een rechtszaak aan tegen de overheid

Volgens de reisorganisaties geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken geen goede reisadviezen. Zo geldt ook voor gevaccineerde reizigers voor landen buiten de EU kleurcode oranje, terwijl er juist weinig risico’s voor hen zijn.

Reisorganisaties stappen naar rechtbank

De reisorganisaties zijn erg ontevreden over de gang van zaken rond gevaccineerde reizigers. Ze benadrukken dat de quarantaineplicht buiten de EU is geschrapt voor gevaccineerde reizigers. Ook stellen ze dat vaccinaties overal goed werken. Daarom zijn ze het niet meer eens met de gang van zaken. Het huidige beleid stamt volgens de reisorganisaties uit de tijd dat er nog geen vaccins waren, stellen ze. En daarom vinden ze dat veilige landen voor gevaccineerde reizigers een geel of groen advies moeten krijgen.

Te laat

Plannen om reisadviezen aan te passen zijn in ontwikkeling volgens het ministerie, maar dat is volgens de reisorganisaties te laat. Mogelijk zouden deze plannen er in november zijn, maar de Staat moet nog deze week een dagvaarding krijgen. “Wat Nederlandse reizigers van het demissionaire kabinet verwachten, is per direct actuele, eerlijke en betrouwbare reisadviezen”, vertelt woordvoerder Joshua van Eindhoven over de dagvaarding.

Reactie ministerie

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft al gereageerd op de zaak. “We hebben eerder bijvoorbeeld gezien dat mensen in oranje gebieden te maken kunnen krijgen met omstandigheden die snel verslechteren en met plotselinge lokale maatregelen, zoals quarantaine”, laat een woordvoerder weten. Ook vertelt de woordvoerder dat er inderdaad al plannen op tafel liggen om het reisbeleid te versoepelen. Maar dat is een plan voor de lange termijn. “Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat de wijzigingen exact zullen inhouden en ook niet wanneer deze wijzigingen zullen worden doorgevoerd.”

Lees ook:  Op vakantie? Vanaf vrijdag zelf kosten betalen voor coronatest

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash