Reisorganisaties schrappen alle vakantievluchten wegens negatief reisadvies

Mogelijk heb je een verklaring nodig om aan te tonen dat de reis noodzakelijk is

Het was de afgelopen dagen nog kneiterdruk op luchthaven Schiphol, ondanks het advies om in ieder geval tot halverwege maart niet naar het buitenland te reizen. Vanwege die drukte hebben meerdere reisorganisaties besloten om vakantievluchten voorlopig te schrappen. Zowel TUI als Corendon vliegt niet meer naar zon- en sneeuwbestemmingen. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur komt met aanvullende maatregelen.

Drukte op Schiphol

Voor veel bestemmingen gold al code oranje, maar deze week gingen ook Aruba, Bonaire en Sint Maarten van geel naar oranje. Het advies luidt om hier alleen naartoe te reizen als het strikt noodzakelijk is. Toch stond Schiphol de afgelopen dagen nog vol met vakantiegangers die naar de Caribische Eilanden en de Antillen wilden afreizen. Een doorn in het oog van minister Van Nieuwenhuizen. Zij zei hier ‘teleurgesteld’ en ‘boos’ over te zijn.

Noodzakelijke reizen

Tijd voor actie. In een brief aan de Kamer schrijft de minister dat ze deze drukte op Schiphol onacceptabel vindt. Hierin benadrukt ze dat ze aanvullende maatregelen heeft afgesproken met de luchtvaartsector om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen. “Ik onderzoek in ieder geval of het mogelijk is om een verklaring in te voeren waarin reizigers aangeven of het een noodzakelijke reis betreft”, schrijft de minister. Dit onderzoek laat nog even op zich wachten. Ze is van plan de Kamer hier begin volgend jaar over te informeren.

Vakantiegangers

Vakantiegangers die al op hun bestemming zijn, kunnen hun vakantie wel afmaken. Dit laat TUI aan de NOS weten. Zij kunnen gewoon weer naar Nederland terugvliegen.

Lees ook: Harde lockdown: dit zijn de maatregelen die vanaf vandaag ingaan

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Kovah