Rellen na WK-wedstrijd Marokko leidt tot meerdere arrestaties

rellen

In Frankrijk is een 14-jarige jongen overleden door de rellen

Het was weer raak na de halve finalewedstrijd tussen Marokko en Frankrijk. Na de 2-0 zege van Frankrijk werden er in de nacht van woensdag op donderdag negentien mensen gearresteerd. Maar niet alleen in Nederland ontstonden er rellen, ook in Frankrijk ging het er hard aan toe.

Rotterdam

In Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht waren met name afgelopen woensdagnacht rellen gaande. Jongeren gooiden op de Rotterdamse West-Kruiskade vuurwerk en stenen naar de politie. Maar daar bleef het niet bij. Ook werd een omstander mishandeld, die volgens de politie een gebroken neus opliep. De autoriteiten moesten uiteindelijk de ME inzetten om de jongeren van de straat te jagen, waarbij er veertien mensen zijn aangehouden.

Amsterdam

Ook in Amsterdam was het raak. Na de wedstrijd zocht er een groep van ongeveer honderd mensen in de wijk Osdorp de confrontatie op met de politie. Ook hier werd er met vuurwerk naar de politie gegooid, waardoor de ME ook in Amsterdam werd ingezet. Drie minderjarigen zijn woensdagnacht aangehouden.

Utrecht & Den Haag

In Utrecht was dit hetzelfde geval. Ongeveer honderd mensen verzamelden zich in de buurt Lombok, waar jongeren wat vuurwerk afstaken. Gelukkig bleef het er verder rustig. In Den Haag gold hetzelfde, al zijn hier wel twee mensen opgepakt nadat zij illegaal vuurwerk afstaken. Verder bleef het er rustig.

Frankrijk

In Frankrijk waren er daarentegen in veel steden wel rellen aan de gang. Hierdoor moest de politie hard ingrijpen. In Parijs sloeg de sfeer volledig om en eindigde de 2-0 zege in vechtpartijen en het gooien met vuurwerk. Er werden hier in totaal 115 mensen opgepakt.

Ook in andere steden zoals in Montpellier was het raak. Mensen die daar met Franse vlaggen liepen, werden aangevallen door Marokkaanse supporters. Zo wordt bijvoorbeeld op social media getoond hoe een auto met de Franse vlag wordt belaagd door relschoppers. De chauffeur van de auto reed hierdoor op hoge snelheid weg en reed een van de relschoppers aan. Uiteindelijk is de veertienjarige jongen aan zijn verwondingen overleden in het ziekenhuis.

Lees ook: Politie moet door de inzet rond WK-wedstrijden ander werk laten liggen

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress