Remkes trekt boetekleed aan over lijst met piekbelasters

Remkes

‘Dit brengt weer onrust bij boeren’

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes liet zondag in Buitenhof weten dat het ministerie van Landbouw een lijst heeft met 500 à 600 van de grootste stikstofuitstoters in de buurt van natuurgebieden. De bedrijven op deze lijst zouden binnen een jaar moeten stoppen, zo werd gezegd. Nu stelt Remkes in een verklaring dat er helemaal niet zo’n lijst is, maar dat hij dat dacht.

Onrust

“Ik verkeerde ten onrechte in die veronderstelling”, verklaarde hij. Minister Christianne van der Wal ontkende gisteren dan ook stellig dat er zo’n lijst op haar ministerie te vinden is. Zo wordt er een beeld gecreëerd dat het ministerie al weet welke bedrijven moeten verhuizen, omschakelen of zelfs stoppen en dat is niet zo volgens haar. “Want dit brengt weer onrust bij boeren. Die denken: zou ik dat zijn?”, betreurt ze.

Geen adressen

Waarom Remkes dan wel dacht dat zo’n lijst er was? Dat komt volgens Van der Wal omdat er wel een onderzoek is waarin allerlei stikstofdata is geanalyseerd, maar dit onderzoek is geanonimiseerd. Er is absoluut geen sprake van een lijst met adressen, stelt ze.

Misverstand

“Als de minister aangeeft dat dat niet het geval is, dan heeft zij volkomen gelijk want dat zal afhankelijk zijn van nog te maken keuzes door het kabinet. Ik betreur het misverstand dat hierover is ontstaan.”, zegt Remkes dan ook. Vandaag zal hij op verzoek van de Tweede Kamer verder op het misverstand ingaan. De bemiddelaar zal een toelichting geven op zijn bevindingen na de gesprekken die hij met de agrarische sector en het kabinet heeft gehad.

Vrijdag komt het kabinet officieel met een reactie op de adviezen van Remkes. Dan wordt er aangegeven welke kant het kabinet op wil met het stikstofbeleid.

Lees ook: PBL: verwachtingen van kabinet bij uitkopen boeren niet realistisch

Bron: NOS | Beeld: Pro Shots / NL Beeld