Rente studieschuld gaat vanaf volgend jaar omhoog

rente

‘Deze rentestijging werkt nog meer financiële kopzorgen in de hand voor een groep die al meerdere keren sterk geraakt is’

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap meldt dat de rente op studieleningen vanaf volgend jaar omhooggaat. Studentenvakbonden balen enorm van de verhogingen. Zo gaan studenten van het hbo of de universiteit 0,46 procent en mbo-studenten 1,78 procent rente betalen over hun studielening. Met deze stijging is dit voor het eerst sinds 2016 dat studenten weer rente moeten gaan betalen over hun lening. 

Rentetarieven

Niet alleen beginnende studenten gaan volgend jaar rente betalen over hun studielening. Ook studenten uit het hbo en wo van voor 1 september 2015 gaan dat hogere tarief betalen over hun studieschuld. Daarnaast is het logisch dat het verschil tussen de rentetarieven vraagtekens bij veel mensen oproept. Dit is echter ‘simpel’ uit te leggen. Het verschil tussen de rentetarieven komt doordat de invoering van het leenstelsel in 2015 is besloten die rente op een andere manier te berekenen.

Terugbetalen

Door het leenstelsel komen veel oud-studenten met veel grotere schulden op de arbeidsmarkt, waardoor er voor hen andere regels gelden op de arbeidsmarkt. Zij mogen 35 jaar doen over het terugbetalen van hun studieschuld. Als dit is afbetaald, wordt ook de renteschuld kwijtgescholden. Daarnaast telt hun totale schuld minder zwaar mee bij bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek.

Maar ook studenten die vóór 2015 afstudeerden en hun beurs als gift hebben gekregen, krijgen een harde klap. Deze oud-studenten moeten namelijk deze gift binnen vijftien jaar terugbetalen. En omdat hun maandelijkse last hoger zijn, tellen deze dus zwaarder mee voor bijvoorbeeld een hypotheek.

Grote zorgen

Minister Dijkgraaf van Onderwijs zegt in een reactie op de rentestijging zich voor te kunnen stellen dat (oud-)studenten zich zorgen maken over de rentestijging. “Vooral in een tijd dat veel zaken duurder worden”, liet hij weten. Wel benadruk Dijkgraaf dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), verantwoordelijk voor de uitvoering, ‘rekening houdt met je persoonlijke situatie’.

De grootste landelijke studentenorganisatie Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), maakt zich inderdaad grote zorgen over de gevolgen die de rentestijging gaat hebben op de financiële positie van – afgestudeerde – studenten. “Deze rentestijging werkt nog meer financiële kopzorgen in de hand voor een groep die al meerdere keren sterk geraakt is”, stond onder andere in hun verklaring.

Lees ook: Iraanse topklimster weer boven water na historische actie

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Pexels