Oh nee: reproductiegetal voor het eerst sinds begin coronacrisis weer op 2

reproductiegetal

Het gaat niet echt de goede kant op…

Een tijd lang leek het enorm goed te gaan met de coronacijfers. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalde behoorlijk, waarop het kabinet besloot flink wat versoepelingen door te voeren. Nu lijkt die dalende lijn weer om te slaan in een stijgende lijn, met gisteren 8522 besmettingen. Moeten we ons zorgen maken?

Verspreiding

De besmettingen nemen in rap tempo toe en dat is te zien aan het reproductiegetal. Deze is namelijk voor het eerst sinds de begin van de coronacrisis vorig jaar weer boven de 2. Het reproductiegetal is op dit moment 2.17 – het hoogste getal sinds dat in de coronacrisis is gemeten – en dat houdt in dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt. Deze kunnen het virus vervolgens weer overdragen aan 471 anderen. Enzovoorts.

Strengere maatregelen

Het reproductiegetal stond afgelopen vrijdag nog op 1.37. Volgens Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding van het RIVM, gaat het om alle varianten van het virus bij elkaar. Wat het hoge getal betekent voor eventuele maatregelen of vakantie in het buitenland is nog niet duidelijk. Afgelopen weekend besloot het kabinet al om eerdere versoepelingen terug te draaien. De horeca werd daarvan de dupe en moest zich weer aanpassen.

Andere landen

Evenementen gaan niet door en horeca mogen maar tot 00:00 uur open en moet 1.5 meter afstand gehouden worden. De maatregelen gelden tot en met 13 augustus. Dan gaat het kabinet kijken of ze weer losgelaten kunnen worden of juist aangescherpt moeten worden. In andere Europese landen worden de maatregelen ook weer aangescherpt. Zo kun je vanaf deze week in Griekenland alleen maar in cafés, restaurants, bioscopen en theaters terecht als je volledig bent gevaccineerd. Ook Frankrijk eist een gezondheidspas waarmee mensen kunnen aantonen dat ze coronavrij zijn. Spanje voert in de regio Valencia een avondklok in en scherpt enkele basisregels aan.

Lees ook: Deze Nederlandse regio’s kleuren vanaf dinsdag waarschijnlijk rood op de Europese coronakaart

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Matteo Jorjoson