Rijksambtenaren krijgen loonsverhoging en 900 euro uitgekeerd

rijksambtenaren loonsverhoging

De minimumlonen van de ambtenaren gaan naar 2.016 euro per maand

Vandaag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat rijksambtenaren er de komende tijd op vooruit gaan qua salaris. Dit staat in afspraken die gemaakt zijn met de vakbonden. De loonsverhoging heeft vooral flinke invloed op rijksambtenaren in de laagste loonschaal, zoals schoonmakers in dienst van het Rijk.

Loonsverhoging voor rijksambtenaren

De komende tijd gaan de lonen van rijksambtenaren in drie stappen omhoog. Dit is afgesproken tussen het Rijk en de vakbonden. Per 1 juli gaat de eerste verhoging in, en krijgen de ambtenaren er 2,5 procent bij. In april van 2023 gaan de lonen met 3 procent omhoog en op 1 januari 2024 is de laatste stap van 1,5 procent. In totaal gaan de lonen dus 7 procent omhoog de komende anderhalf jaar.

Bovendien krijgen de ambtenaren in totaal 900 euro uitgekeerd. Dit wordt verdeeld in twee bedragen van 450 euro: één keer op 1 december dit jaar, en het volgende bedrag in april volgend jaar.

Laagste inkomens

Hiermee kunnen de inkomens van de mensen in dienst van het Rijk tot wel 20 procent toenemen. Dit geldt vooral voor werknemers in de laagste schaal, zoals schoonmakers. Modale inkomens zien hun inkomen stijgen met zo’n 9 procent en de hoogste inkomens gaan er het minst op vooruit met zo’n acht procent. Ook zijn er extra afspraken gemaakt over verlof, roosters, en het inrichten van thuiswerkplekken. Ten slotte zijn er extra afspraken gemaakt over de werkvloer. Elke afdeling moet bijvoorbeeld een ‘onafhankelijke integriteitscommissie’ krijgen, meldt NU.nl.

Stemmen

Tot 7 juli kan er nog door ambtenaren gestemd worden over de resultaten van deze onderhandelingen. In totaal geldt de cao voor 130.000 mensen, en deze loopt tot en met 30 juni 2024.

Lees ook: Politieagenten krijgen 8,5 procent loonsverhoging volgens nieuwe cao

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Glenn Carstens-Peters