RIVM: aantal meldingen van kinderen met RS-virus flink gestegen

RS-virus-RIVM

Bij baby’s en peuters kan het virus zorgen voor grote benauwdheid

Het RS-virus houdt Nederland steeds meer in zijn greep. De afgelopen weken zijn het aantal meldingen groter dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar en is er volgens het RIVM sprake van een epidemie. Lees gauw verder!  

Meldingen

Meldingen van het RS-virus, oftewel respiratoir syncytieel virus, zijn de afgelopen weken steeds meer toegenomen. In de tweede week van juni was er sprake van 21 meldingen, en afgelopen week is dit gestegen naar 37 meldingen. De klachten van het RS-virus komen veel overeen met die van een verkoudheid. Het virus kan zorgen voor een ontsteking bij de luchtwegen of longontsteking, wat met name voor baby’s en peuters erg vervelend kan zijn. Door hun kleine luchtwegen kan dit namelijk zorgen voor grote benauwdheid. Volgens het RIVM krijgen bijna alle kinderen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus.

In ziekenhuis

Het RIVM meldt dat het aantal opnames van baby’s en peuters met het virus in de ziekenhuizen flink is gestegen. Het is ook mogelijk dat zwakke ouderen hiermee besmet worden. In dat geval is het virus vaak de oorzaak van luchtweginfecties. Gelukkig is er ook goed nieuws, en leidt dit bij beide groepen zelden tot een overlijden.

Ongebruikelijke periode

Het virus is niet compleet nieuw en we zien deze dan ook jaarlijks wel terugkomen. Met name in de winter, tussen november en maart. Dit was afgelopen winter alleen niet het geval omdat mensen minder contact met elkaar hadden. Ook waren scholen en kinderdagverblijven dicht. Ondanks dat de epidemie later is dan normaal, verloopt het wel in hetzelfde tempo als de winter. RIVM-viroloog Adam Meijer zegt hierover tegen het Nederlands Dagblad: “Doordat artsen in deze ongebruikelijke periode ook alert zijn gemaakt op het RS-virus, verwachten we extra overlijdens te voorkomen.”

Voorkomen

Helaas is een besmetting met het RS-virus bij kinderen niet te voorkomen, maar zijn er wel dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen. RIVM tipt om vaker handen te wassen en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Lees ook: Nieuwe coronatest neemt monster van telefoonscherm: ‘Kost minder dan een minuut’

Bron: NU.nl, RIVM | Beeld: Pixabay