RIVM bereidt zich voor op mogelijke schimmeluitbraak bij mensen

schimmelinfectie

Het gaat om de schimmel Candida auris

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is zich samen met Nijmeegse Radboudumc aan het voorbereiden op een mogelijke uitbraak van de schimmel Candida auris. Dit bevestigde een woordvoerder van het RIVM na een bericht van het AD.

Schimmel

De schimmel Candida auris verspreidt zich momenteel in een rap tempo door de Verenigde Staten en begint ook steeds meer op te duiken in andere landen. Ook landen rondom Nederland. Candida auris kan bij mensen met een zwakke afweer ernstige infecties veroorzaken. Daarbij wordt een behandeling steeds lastiger omdat de schimmel steeds resistenter lijkt te worden tegen de schimmeldodende geneesmiddelen.

Candida auris

De schimmel Candida auris is familie van meer bekende Candida albicans die vaginale schimmelinfecties kan veroorzaken. Als je een goede afweer hebt, kan je lichaam Candida auris zelf opruimen, maar mensen met een slechte afweer kunnen erg ziek worden van de schimmelinfectie. Het kan zelfs levensbedreigend zijn wanneer het terecht komt in je bloedbaan.

Voorbereidingen

Daarom wil het RIVM goed voorbereid zijn, mocht de schimmel ook in Nederland opduiken. Onderzoeker Thijs Bosh laat weten aan het ANP dat ze “de surveillance op orde” willen hebben zodat ze goed uitbraakonderzoek kunnen doen wanneer de schimmel zich in Nederland verspreidt. In de afgelopen vijf jaar waren er in Nederland vijf mensen waarbij een Candida auris infectie werd geconstateerd.

Lees ook: Prikkelbare Darm Syndroom: dit is het en zó verhelp je het

Bron: NOS | Beeld: Pexels