RIVM: Najaarsgolf corona is begonnen

corona

Testen, thuisblijven en de herhaalprik moeten helpen

Het RIVM concludeert dat de najaarsgolf officieel is begonnen. Het aantal positieve coronatests en ziekenhuisopnames stijgt snel. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert om te testen bij klachten, thuis te blijven na een positieve test en de herhaalprik te halen. 

Stijging

De afgelopen week zijn er 19.031 positieve tests geregistreerd, wat een stijging van 55 procent ten opzichte van de week ervoor is. Toen werden er 12.000 positieve tests geregistreerd en dat was alweer een stijging van 39 procent ten opzichte van die week ervoor. De stijging blijft dus doorzetten. Ook is het aantal ziekenhuisopnames snel gestegen in korte tijd. Binnen een week zijn 561 mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Bij 485 van de patiënten was COVID-19 de reden voor opname. De week ervoor ging het om 458 patiënten met corona.  Bij 380 patiënten was COVID-19 de reden voor opname.

Druk

Door de stijging neemt de druk in de ziekenhuizen ook weer toe. Momenteel worden er in totaal ongeveer 870 coronapatiënten in het ziekenhuis behandeld. Dat is het grootste aantal in ruim twee maanden tijd. Naast de druk in de ziekenhuizen, neemt ook de druk in de teststraten weer toe. In tegenstelling tot twee weken geleden, toen 15.000 mensen zich lieten testen, waren er afgelopen week al ruim 23.000 mensen die zich lieten testen. Het is het grootste aantal testen in de afgelopen acht weken.

Geen reden tot paniek

Het RIVM en minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, schrikken niet van de stijging van de cijfers. De oorzaak van de stijgende cijfers is bekend, waardoor de stijging in de lijn van de verwachting blijft. Er zullen nog geen nieuwe coronamaatregelen volgen, maar het is wel reden om alert te blijven.

Lees ook: Voorlopig nog geen nieuwe coronamaatregelen nodig 

Bron: NU | Beeld: Unspash, Dimitri Karastelev