Prijzen sigaretten sterk toegenomen: grootste prijsstijging in 15 jaar

Rokers moeten diep in de buidel tasten voor een pakje sigaretten of shag

Rokers zullen het al wel gemerkt hebben. Roken is in het afgelopen jaar een stuk duurder geworden. De prijs voor een pakje sigaretten of shag ging met bijna 20 procent omhoog, blijkt uit cijfers van het CBS. 

Duurder om te roken

De verklaring voor deze grote stijging is vrij simpel: de accijns is omhoog gegaan. Op 1 januari 2020 ging de accijns op sigaretten al met 14 cent omhoog. Een paar maanden later, in april, kwam daar nog eens een hele euro bij. Voor 50 gram shag betaal je sinds begin april zelfs 2,50 euro meer dan het jaar ervoor. En in juli 2020 lag de prijs voor tabak gemiddeld 19 procent hoger ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het wordt dus steeds duurder om te roken.

Accijnsverhoging

Dat de accijns op tabak omhooggaat, is niet verrassend. De overheid zet accijnsverhogingen in om roken te ontmoedigen. Zo’n verhoging vindt elk jaar plaats, maar dit jaar was deze wel opmerkelijk hoog. Het is zelfs de grootste procentuele prijsstijging in vijftien jaar tijd.

Zakcentje voor de overheid

Accijns is een vorm van belasting. De overheid kan accijns heffen op bepaalde ongezonde producten om het gebruik hiervan te ontmoedigen. Naast tabaksproducten, heft de overheid bijvoorbeeld ook accijns op alcohol. Wie blijft roken en drinken, betaalt via accijns mee aan de Nederlandse gezamenlijke pot met geld, die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor zorgkosten. Dit levert een aardig zakcentje op. In 2000 kwam er nog 1,6 miljard euro binnen aan overheidsinkomsten uit accijns op tabak, in 2019 was dat al 2,5 miljard euro. Dat is bijna 1 miljard euro meer. En daar eindigt het niet. Op 1 januari 2021 staat alweer een nieuwe accijnsverhoging op tabak in de planning.

Lees ook: Onderzoek toont aan hoeveel mensen overlijden door meeroken

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash