Ronald McDonald-huis mag niet uitbreiden om aanvraag Werelderfgoedlijst

ronald mcdonald huis

Wat vind jij? Terecht of niet?

Door steeds langere wachtlijsten heeft het Ronald McDonald-huis in Utrecht uitbreiding nodig. Maar de plek waar ze dit willen doen kan mogelijk een Werelderfgoed-locatie worden. Hierom is de provincie Utrecht niet akkoord met de uitbreidingsplannen.

Ronald McDonald-huizen

Voor wie er niet mee bekend is: door heel Nederland kun je Ronald McDonald-huizen vinden. Hier kunnen ouders van ernstig zieke kinderen lange tijd verblijven. Deze huizen bevinden zich vaak vlakbij kinderziekenhuizen en andere medische locaties gericht op kinderen. Zo zorgen de huizen ervoor dat de reistijd wordt verkort en ouders altijd bij hun kinderen in de buurt kunnen zijn.

Ronald McDonald Utrecht wil uitbreiden

In Utrecht staat ook zo’n huis. Niet alleen ligt deze vlakbij het Wilhelmina Kinderziekenhuis, maar ook is onlangs het Máxima Centrum voor kinderoncologie in de buurt geopend. Hier kunnen kinderen terecht die te maken hebben met kanker. Door deze tweede behandellocatie zijn de wachtlijsten voor het Ronald McDonald-huis langer dan ooit. De Utrechtse provincie geeft dan ook aan het maatschappelijk belang van het huis te erkennen. Toch gaan ze niet akkoord met de beoogde nieuwbouw.

Locatie als Werelderfgoed

Volgens de Utrechtse provincie zou de nieuwbouw mogelijk in conflict zijn met een aanvraag bij Unesco om de plek op de Werelderfgoedlijst te krijgen. De locatie, ten oosten van het Utrecht Science Park (USP),  is namelijk voor een deel gelegen in ‘landschappelijk waardevol gebied van de Hollandse Waterlinie’. Als daar een Ronald McDonald-huis komt te staan, zou dit dus de aanvraag bij Unesco kunnen schaden.

Alternatieve locatie

De bestuursvoorzitter van het Ronald McDonald Huis Utrecht, Madelon Flint, stelt dat ze graag meewerken aan de plannen voor het Utrecht Science Park en best bereid zijn daarvoor te verhuizen. “Maar,” zo vervolgt ze, “het is essentieel dat de nieuwe locatie ook weer dicht bij de twee kinderziekenhuizen is.” Om de groei naar vijftig kamers te kunnen realiseren, zijn de afgelopen jaren in elk geval al tien locaties bekeken.

Lees ook: Kinderen vaker met coronavirus besmet dan aanvankelijk gedacht

Bron: Algemeen Dagblad | Beeld: Pexels