Vanaf nu geldt rookverbod horeca ook voor e-sigaretten

De elektronische sigaret is op veel openbare plekken niet meer toegestaan

Naast het opsteken van een ‘gewone’ sigaret, is ook het gebruik van een e-sigaret vanaf 1 juli niet meer toegestaan in de horeca en op andere openbare plekken. Met de nieuwe regels wil de overheid het gebruik van de elektronische sigaretten ontmoedigen, omdat ook hieraan gezondheidsnadelen zitten. Longartsen zijn blij met de uitbreiding van het rookverbod.

Uitbreiding op rookverbod

Vanaf 1 juli treedt de uitbreiding van het bestaande rookverbod in werking. E-sigaretten en tabaksverhittingsapparaten zijn daarmee verboden in de horeca, op werkplekken en in openbare gebouwen, net als andere tabaksproducten. “Deze regel draagt bij aan stoppen met roken makkelijker maken en beginnen moeilijker” verklaart staatssecretaris Paul Blokhuis. De nieuwe maatregelen geven volgens Blokhuis het goede voorbeeld aan jongeren.

Schadelijk voor de gezondheid

Hoewel de e-sigaret vroeger werden gepresenteerd als een gezonder alternatief voor rokers, blijkt ook het gebruik van e-sigaretten schadelijker dan eerst werd gedacht. Sterker nog, de e-sigaret kunnen (jongere) mensen uitnodigen om te beginnen met het roken van normale sigaretten. Longartsen staan dan ook achter een totaalverbod van de e-sigaretten. “Bij een totaalverbod op elektronische sigaretten hangen we de vlag uit”, verklaart Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, aan het AD.

Uit het zicht

Naast het uitgebreide rookverbod, geldt er vanaf 1 juli ook een uitstalverbod. Dit betekent dat sigaretten, e-sigaretten, sigaren en shag niet meer in het zicht liggen in de supermarkt. Over een halfjaar, op 1 januari 2021, zal deze regel ook voor andere winkels van toepassing zijn. Alle tabaksproducten moeten dan afgeschermd in de winkel liggen.

Ook smaakjes zullen verdwijnen

Om e-sigaretten in de toekomst nog minder aantrekkelijk te maken, zullen ook enkele smaakjes uit de schappen verdwijnen. Met smaakjes als aardbei, mango, marsepein of mojito maken fabrikanten de e-sigaretten namelijk te aantrekkelijk voor jongeren. Binnen een jaar kunnen we dan ook een verbod verwachten op dergelijke e-sigaretten met een smaakje. 

Lees ook: Longartsen willen totaalverbod op e-sigaretten: ‘Er zijn zorgwekkende ontwikkelingen’

Bron: AD, Rijksoverheid | Beeld: ANP foto, fotograaf: Robin Utrecht