Ruim helft Nederlanders ongerust over stijgende zorgpremie

zorgpremie

Maandelijks zal de premie met tien euro verhoogd worden

Uit onderzoek van de online website Pricewise, in samenwerking met onderzoeksbureau Panel Inzicht, blijkt dat 64 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt om de stijgende zorgpremie voor aankomend jaar. Die premie zal waarschijnlijk met minstens tien euro worden verhoogd.

Nieuwe premies

Eind september kondigde DSW als eerste zorgverzekeraar aan dat de zorgpremie voor komend jaar met bijna tien euro per maand wordt verhoogd. Een groot contrast met de verhoging in 2022 bij DSW. Dat was slechts 39 euro voor het hele jaar. Er zijn nog geen nieuwe premies bekend gemaakt door andere zorgverzekeraars, maar er wordt verwacht dat de meeste premies met hetzelfde bedrag worden verhoogd. Dit is namelijk het bedrag dat het ministerie van Volksgezondheid als richtlijn aanhoudt. Het is echter zo dat de zorgverzekeraars wel over de richtprijs heen mogen met de nieuwe premies voor 2023.

Oorzaak stijgende zorgpremie

Het ministerie van Volksgezondheid had in het begin van 2022 al gemeld dat de zorgpremie zal stijgen. De zorgpremie wordt mede verhoogd door de hogere lonen die worden doorgevoerd voor het medisch personeel. Voor deze loonsverhoging is groot draagvlak, zowel in de politiek als in de maatschappij. Voor 80 procent van de ondervraagden van het onderzoek van Pricewise komt de stijgende premie niet als verrassing. Ieder jaar wordt de zorgpremie hoger. Met name voor de 50-plussers, die vaak een aanvullende verzekering hebben, wordt de premie jaarlijks verhoogd. Naast de verhoging op de basispremie, stijgen de premies voor de aanvullende verzekeringen namelijk ook.

Zorgen

De hoogte van de stijging baart men echter wel zorgen. De directeur van Pricewise, Hans de Kok, begrijpt de zorgen. “Die zorgpremie blijft hoe dan ook een aanslag op je maanduitgaven. Zeker als je daar de huidige energierekening bij optelt.” Zorgverzekeraar DSW is elk jaar de eerste die de nieuwe premie bekendmaakt. De onzekerheid over de nieuwe bedragen bij andere zorgverzekeraars zal nog even duren. De Kok vertelt: “Meestal volgen andere zorgverzekeraars pas veel later, net voor of zelfs op de deadline van 12 november”.

Lees ook: Aantal doden door ongelukkige val in tien jaar tijd verdubbeld

Bron: Radar | Beeld: Unsplash, Josh Appel