Rusland heeft nieuwe anti-homowet aangenomen

anti-homo-wet

Een mogelijke celstraf voor liefde

Houden van wie je wilt lijkt voor veel mensen vanzelfsprekend, maar in sommige landen is dit lang niet altijd een gegeven. Vooral wanneer het gaat om mensen met een niet-heteroseksuele oriëntatie. In Rusland is dit weekend een anti-homowet aangenomen, die het voor deze mensen nog moeilijker maakt om lief te hebben wie zij willen. Het is daar nu een “overtreding” die nu zelfs beloond kan worden met vijf jaar cel.

De wet

In Rusland bestond al een streng regime met betrekking tot de LHBTI+ personen. In 2013 is al een wet aangenomen die het verboden maakte om in het bijzijn van kinderen te praten over andere seksuele oriëntaties. Het zou dan al strafbaar zijn om met kinderen te praten over familieleden en kennissen die homoseksueel zijn. Het beantwoorden van mogelijke vragen die een kind kan hebben over deze onderwerpen, is al helemaal taboe. In de nieuwe wet wordt de situatie nog verder doorgetrokken: naast het praten over deze onderwerpen in het bijzijn van kinderen, is het nu ook verboden om het in het openbaar te hebben over het thema. In media, films, reclame en in tv-series mag niets meer voorkomen met betrekking tot seksuele oriëntaties die anders zijn dan heteroseksualiteit.

Straf

Om de wet te handhaven, is een hoge straf in het leven geroepen: aan individuele personen die de wet overtreden, wordt een boete opgelegd van €6500. Voor bedrijven die de wet overtreden met betrekking tot reclames en media is een boete van €80.000 vastgesteld. Deze hoge bedragen zijn niet de enige maatregel die Rusland treft om het moeilijker te maken voor mensen uit de LHBTI+ gemeenschap om zichzelf te zijn. Wanneer je de wet tweemaal overtreedt, krijg je namelijk een celstraf van vijf jaar.

Algeheel verbod

Verschillende experts maken zich zorgen over de nieuwe wet. Op deze manier zullen de mensen met een andere seksuele oriëntatie meer onderdrukt worden en zal dit de vrijheid van meningsuiting verder beperken. Dit stelt Tanya Lokshina, de directeur van ‘Human Rights Watch’, volgens een artikel in Metro. Zij benoemt dat deze wet geen bescherming biedt, maar juist alleen maar haat en angst in de hand speelt. Aleksandr Kondakov, een socioloog die onderzoek heeft gedaan naar de eerder opgestelde wet in 2013, geeft in het AD aan dat een algeheel verbod op homoseksualiteit in Rusland niet uit te sluiten is.

Lees ook:  ‘Antihomoverklaring’ nog altijd populair bij streng Christelijke scholen

Bron: Metro Nieuws| Beeld: Unsplash, William Fonteneau