Rutte bezoekt Oekraïne: ‘Zeer onder de indruk van de verwoestingen’

Rutte

‘Die oorlog daar is de onze. Laten we het daar nou wel even met elkaar over eens worden’

Premier Rutte is op bezoek in Oekraïne. Hij is sinds voor het eerst sinds de Russische invasie in het land. Hij heeft daar door de oorlog geteisterde plaatsen Borodjanka, Boetsja en Irpin bezocht. Rutte is ‘zeer onder de indruk van de verwoestingen’, zegt zijn woordvoerder.

Bezoek

Rutte arriveerde maandagochtend per trein in Oekraïne. Het bezoek van Rutte is de afgelopen weken in het geheim voorbereid en is stilgehouden vanwege veiligheidsredenen. Het bezoek aan de hoofdstad Kiev heeft veel indruk gemaakt, laat een woordvoerder van Rutte weten. Vanavond reist de premier weer terug naar Nederland. De precieze reden waarom Rutte in Kiev is, is nog onduidelijk.

Supporters

Nederland is één van de grootste supporters van Oekraïne. Inmiddels heeft Den Haag al voor 172 miljoen euro aan wapens en militaire spullen aan Oekraïne geschonken. Ook is Nederland inmiddels akkoord met Oekraïne als kandidaat-lid van de Europese Unie (EU). Eind juni steunden alle EU-leiders, waaronder Rutte, het kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne onder voorwaarden. Het was een historisch, maar symbolisch moment.

Oorlog

Rutte liet in juni weten dat hij de oorlog tussen Oekraïne en Rusland ook de oorlog van Nederland vindt. ”Die oorlog daar is de onze. Laten we het daar nou wel even met elkaar over eens worden,” zei Rutte destijds bij zijn persconferentie. ”Als dit fout gaat en wij laten gebeuren dat Poetin Oekraïne kan bezetten, wat is het volgende? Eigenlijk is dat dus een directe bedreiging voor onze veiligheid.” De minister vervolgde daarop dat er gevolgen zijn voor de burgers, met stijgende energieprijzen. ”Die gevolgen zijn er ook in onze portemonnee. Maar dat moeten we doen voor onze veiligheid en onze vrijheid.”

Regeringsleiders

Rutte is niet de enige regeringsleider die Oekraïne heeft bezocht nadat de Russen er in februari binnenvielen. De Spaanse premier Sanchez en de Deense premier Frederiksen waren eind april al in Kiev. In juni waren de Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Scholz en Italiaanse premier Draghi gezamenlijk op bezoek bij Zelenski. Daarnaast bezocht minister Wopke Hoekstra, van Binnenlandse Zaken, Kiev in mei.

Lees ook: Wat betekent de Russische inval in Oekraïne voor Nederland?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress

Array