Rutte biedt vandaag excuses aan voor slavernijverleden

Ondanks kritiek op de geplande datum

Vandaag is de datum aangebroken dat Mark Rutte, namens de Staat, excuses gaat maken voor het slavernijverleden. Over de plannen rondom de excuses wilde het kabinet niet veel kwijt afgelopen tijd. Vanmiddag om 15:00 uur zal Rutte zijn toespraak houden in het Nationaal Archief in Den Haag.

Toespraak

In zijn toespraak gaat Rutte namens het kabinet een reactie geven op het rapport Ketenen van het verleden van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Dit rapport verscheen in 2021 en adviseerde het kabinet om niet alleen excuses te maken maar ook te erkennen dat de gevolgen van het slavernijverleden nog steeds voelbaar zijn in de huidige maatschappij. Na de toespraak zal een besloten informele bijeenkomst plaatsvinden voor genodigden en kabinetsleden. Ook gaan vandaag andere kabinetsleden in gesprek met slavernijorganisaties en nazaten van tot slaaf gemaakte mensen. Dit zal gebeuren in Suriname en in het Caribische deel van het Koninkrijk.

Datum

Er was veel ophef over de datum van de excuses. Volgens critici is 19 december namelijk willekeurig en overhaast gekozen. Zij hadden de voorkeur voor 1 juli 2023. Dit namelijk de dag van Keti Koti waarop de afschaffing van de slavernij gevierd wordt. Ook is het dan precies 150 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft. Het kabinet koos voor 19 december omdat ze vóór 2023 ‘betekenisvol’ willen doen rond het slavernijverleden zodat volgend jaar alle aandacht kan uitgaan naar het jubileum van de afschaffing van de slavernij.

Lees ook: ‘Terug naar een vast energiecontract zal nog lang duren’

Bron: Nu.nl | Beeld: Brunopress